Dentální hygiena: Jak správně používat zubní nit a mezizubní kartáčky a snížit tak riziko zánětu dásní až o 40 %? 

Dentální pomůcky - zubní kartáček, mezizubní kartáčky, dentální nit, zrcátko.

Přemýšleli jste někdy, co se děje mezi vašimi zuby? Možná byste byli překvapení, kolik nezvaných hostů se tam skrývá. Právě proto jsou zubní nit a mezizubní kartáček vašimi tajnými zbraněmi v boji proti těmto neviditelným vetřelcům. Pojďme se podívat, jak správně používat tyto nástroje a proč je jejich používání nejen zdravé, ale i výhodné.

Proč je důležité používání zubní nitě?

Zubní niť odstraňuje zbytky jídla a plak z míst mezi zuby a podél dásní, kam se zubní kartáček běžně nedostane. Nahromadění plaku může vést k tvorbě zubního kamene, který pak musí složitě odstraňovat zubní lékař, a pokud není ošetřený, může způsobit onemocnění dásní​. Pravidelné používání zubní nitě tudíž pomáhá předcházet zubnímu kazu a onemocněním dásní, což dláždí cestu k celkovému zdraví ústní dutiny.

Tip: Přečtěte si o tom, co vše spadá pod dentální hygienu.

Typy zubních nití a jejich použití

Zubní nitě se vyrábějí v několika typech, které slouží různým potřebám a preferencím uživatelů. Výběr správné nitě může výrazně zlepšit účinnost čištění mezizubních prostor a přispět k celkovému zdraví zubů a dásní. Které nejčastější typy zubních nití existují a jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

1. Standardní (nylonová) zubní nit

Standardní zubní nit je tvořená tenkými nylonovými vlákny a je dostupná ve voskované i nevoskované variantě. 

  • Voskovaná nit: Voskování nitě usnadňuje prokluzování mezi zuby a je pak méně náchylná k přetržení. Je vhodná pro zuby s menšími mezerami. 
  • Nevoskovaná nit: Může být trochu těžší protáhnout mezi zuby, zejména pokud jsou těsně u sebe. Na druhou stranu, nevoskovaná nit může lépe „dřít“ povrch zubů a odstranit více plaku.

2. Dentální páska

Dentální páska, také známá jako zubní páska, je širší a plošší než standardní nit. Je vhodná pro osoby se širšími mezerami mezi zuby.

  • Výhody: Lépe čistí širší mezery a je robustnější než tenká nit.
  • Nevýhody: Moc se nehodí pro úzké prostory.

3. Superfloss (expandující zubní nit)

Superfloss je speciální typ zubní nitě určený pro čištění kolem zubních aparátů, jako jsou rovnátka a můstky. Skládá se ze tří částí: tuhého konce, houbovitého středního úseku a standardní nitě.

  • Výhody: Efektivně čistí plochy zubních aparátů a v širších mezerách mezi zuby. Tuhý konec slouží jako závitník pro snadnější manipulaci.
  • Nevýhody: Není vhodná pro velmi úzké mezery.

Tip: Mohl by vás zajímat náš článek o tom, jak na dentální hygienu s fixními i sundavacími zubními rovnátky.

Mezi další typy zubních nití patří například elektrické flossery, biodegradabilní a přírodní nitě a vodní flossery:

  • Elektrické flossery využívají oscilační nebo vodní proud k odstranění plaku. Jsou snadné na použití a vhodné pro osoby s omezenou obratností prstů nebo fyzickými omezeními, ale můžou být dražší a při nesprávném použití způsobit podráždění dásní.
  • Biodegradabilní a přírodní nitě jsou vyrobené z přírodních materiálů, jako je hedvábí. Jsou tak biologicky rozložitelné a šetrné k životnímu prostředí.
  • Vodní flossery využívají proud vody k čištění mezizubních prostor a jejich používání není těžké, jsou ideální pro osoby s rovnátky nebo zubními implantáty. Vyžadují však zdroj vody a elektřiny a bývají dražší​.

Zajímavost: Víte, že pravidelné používání zubní nitě může snížit riziko zánětu dásní o 20–40 %?

Jak správně používat zubní nit?

  • Odřízněte správnou délku: Odřízněte asi 45–60 cm zubní nitě. Díky této délce můžete použít čistou část nitě pro každý zub.
  • Omotejte nit: Omotejte většinu nitě kolem prostředníčků obou rukou a nechejte si 2–3 cm pro práci.
  • Držte nit napjatou: Použijte palce a ukazováčky, abyste nit drželi pevně.
  • Vkládejte ji mezi zuby: Jemně veďte nit mezi zuby pomocí třecího pohybu. Vyhněte se rychlému zasunutí nitě do dásní, jinak se můžete zranit.
  • Tvarujte do C: Když nit dosáhne linie dásní, ohněte ji do tvaru C kolem jednoho zubu a jemně ji zasunujte do prostoru mezi dásní a zubem.
  • Posouvejte podél zubu: Pohybujte nití nahoru a dolů po straně zubu. Tento postup opakujte u všech zubů, použijte čistou část nitě pro každý zub​.

Tip: Víte o tom, že v Clinic+ využíváme bělení zubů technologií Pure Whitening? Je to jediná technologie bělení zubů na světě, která garantuje výsledek i dlouhou trvanlivost.

Mezizubní kartáčky: Velikosti a použití

Mezizubní kartáčky jsou malé, speciálně navržené kartáčky určené k čištění mezizubních prostor, kolem rovnátek a zubních implantátů. Tyto kartáčky jsou dostupné v různých velikostech, obvykle od 0,4 mm do 1,5 mm v průměru. Správný výběr velikosti je velmi důležitý z toho důvodu, aby kartáček pohodlně zapadl mezi zuby.

Velikosti a výběr správné velikosti

Každý výrobce nabízí různé velikosti, doporučuje se začít s nejmenší velikostí a postupně testovat, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Pokud si nejste jistí, jakou velikost zvolit, konzultujte to se svým lékařem​, ke kterému chodíte na dentální hygienu​.

Jak správně používat mezizubní kartáček?

Použití mezizubních kartáčků je poměrně jednoduché:

  1. Zvolte kartáček, který se pohodlně vejde mezi vaše zuby.
  2. Vložte ho mezi zuby pod úhlem 90 stupňů k dásním.
  3. Jemně pohybujte kartáčkem tam a zpět, abyste odstranili plak a zbytky jídla. Nepoužívejte příliš velkou sílu, předejdete podráždění dásní.
  4. Kartáček pravidelně během používání oplachujte a postup opakujte pro každý mezizubní prostor. Po použití kartáček opláchněte teplou vodou a nechte uschnout. Kartáček vyměňte, když se štětinky opotřebují​.

Tip: Mohl by vás zajímat náš článek Jak vybrat zubní kartáček: 5 nejdůležitějších kritérií a další tipy, ve kterém se mimo jiné dozvíte, že mezizubní kartáčky byste měli měnit mnohem častěji než ty klasické, ideálně po 7 až 10 dnech.

Používání mezizubních kartáčků může výrazně přispět k prevenci parodontálních onemocnění, zubního kazu a dalších problémů s ústní dutinou. Pravidelná „údržba“ dásní a prevence tvorby plaku jsou významnými kroky k lepšímu zdraví ústní dutiny​.

Zajímavost: Studie ukazují, že používání mezizubních kartáčků může snížit množství plaku až o 40 % více než používání samotného klasického zubního kartáčku. Pravidelné čištění těmito kartáčky také přispívá k prevenci nepříjemného zápachu z úst.

Ekonomické výhody používání zubních pomůcek

Určitě vás potěší, že investicí do zubní nitě a mezizubních kartáčků můžete ušetřit až 30 % nákladů na zubní ošetření díky prevenci vzniku zubních kazů a zánětů dásní. To snižuje potřebu drahých zubních zákroků, jako jsou zubní výplně, korunky nebo léčba parodontitidy.

Mezizubní kartáčky: Prevence periodontálních onemocnění

Mezizubní kartáčky jsou účinné při prevenci a léčbě periodontálních onemocnění, jako jsou gingivitida (zánět dásní) a zmíněná parodontitida. Pravidelné používání těchto kartáčků může snížit krvácení dásní a hloubku parodontálních kapes až o 50 % během tří měsíců. Tato prevence není důležitá jen pro zdraví ústní dutiny, ale také pro celkové zdraví. Chronické záněty v ústech totiž můžou ovlivnit i další části těla a způsobit různé zdravotní problémy.

Jaké jsou nejčastější chyby při používání zubní nitě a mezizubních kartáčků a jak se jim vyhnout?

„Nejčastější chyba při používání mezizubních pomůcek je špatná velikost, mnoho lidi používá menší mezizubní kartáčky nebo pouze nit. Na každé dentální hygieně by měla být velikost zkontrolovaná, případně s pacientem nacvičené používání přímo v ústech.“

Terezie Hromádková, DiS

Dentální hygienistka​

Královská péče o vaše zuby

Tak co, stále si myslíte, že mezizubní kartáčky a zubní nitě jsou jen zbytečné doplňky vaší koupelnové skříňky? Snad jsme vás přesvědčili o tom, že pravidelné používání těchto pomůcek je investicí do vaší budoucnosti – nejen té zubní, ale i té finanční. Proč platit za drahé zubní ošetření, když můžete prevencí ušetřit a zároveň si udržet svůj krásný úsměv?

Pokud si nejste jistí, jak na to, nebo jen potřebujete poradit, neváhejte se nás obrátit, rádi vám pomůžeme. Nabízíme komplexní služby v oblasti dentální hygieny, ať už potřebujete bělení zubů, profesionální čištění, nebo jen tip, jak správně používat dentální pomůcky.