Jak vybrat zubní kartáček: 5 nejdůležitějších kritérií a další tipy

Klasický zubní kartáček ve skleničce a stojící elektrický zubní kartáček

Výběr zubního kartáčku je klíčový pro správnou hygienu dutiny ústí. Díky pečlivé hygieně totiž minimalizujete riziko vzniku zubního kazu. Zubní kaz dokáže pořádně potrápit, takže nám určitě dáte za pravdu, že se vyplatí znát všechny typy zubních kartáčků a dalších pomůcek pro správnou dentální hygienu. Jenže na trhu je tolik možností, že je jednoduché ztratit se ve výběru. Proto vám dnes přiblížíme, podle jakých kritérií byste měli zubní kartáček vybírat.

5 kritérií pro výběr zubního kartáčku

Nejlepší zubní kartáček neexistuje, protože každý z nás má jiné potřeby i možnosti. Někdo má citlivější dásně a někdo nosí rovnátka. Vybrali jsme ale 5 kritérií sedících na všechny typy kartáčků, které vám ve výběru nejlepšího zubního kartáčku pro vás pomohou.

1. Štětiny

Zajímá vás jejich tvrdost a zastřižení. Vybírejte spíše mezi měkčími štětinami, které jsou šetrnější a nemusíte se bát, že čištěním poškodíte dáseň. Měkčí vlákna se také o něco lépe dostanou ke krčkům. Štětiny by měly být rovně zastřižené a stejně dlouhé.

Obecně také platí, že čím měkčí kartáček máte, tím by čištění mělo být delší, aby se skutečně postupně odstranil všechen nashromážděný plak. A pokud preferujete o něco tvrdší štětiny, tlačte na kartáček méně než na ten s měkkými, abyste nepoškodili sklovinu.

2. Velikost hlavice

Velikost hlavice by neměla přesahovat délku 2,5 cm (dětská 1,5 cm), abyste se s ní dostali i na zadní stoličky a ke všem dalším hůře postupným místům.

3. Počet kmitů (otáček)

Elektrické zubní kartáčky za minutu provedou tisícinásobně víc kmitů, než zvládneme během manuálního čištění s klasickým kartáčkem. Běžné modely elektrických kartáčků zvládnou kolem 8 000 kmitů za minutu a nejvýkonnější přes 43 000 kmitů za stejný čas. Čistění s elektrickým kartáčkem se od klasického kartáčku liší a je potřeba se ho naučit používat tak, aby se hlavice kartáčku dostala skutečně všude.

U klasického kartáčku zvládnete za minutu 300 až 600 kmitů. Proto je potřeba být v čištění pečlivější a zuby si čistit déle. I s klasickým kartáčkem ale zvládnete zuby a dásně vyčistit pořádně, pokud si dáte záležet.

4. Typ použití

Záleží, v jakém stavu zuby jsou. Pokud máte zuby v pořádku, zvolte klasický nebo elektrický zubní kartáček. Pokud ale máte například fixní rovnátka, koupit si můžete kartáček se štětinami střiženými do písmene V, který skvěle vyčistí zámečky rovnátek i tak zuby. Pro zubní protézy se zase hodí kartáčky s větší hlavicí i tvrdšími štětinami.

Tip: Zjistěte, jak provádět domácí dentální hygienu při nošení fixních rovnátek.

5. Cena

Klasický kartáček bude vždycky levnější než elektrický kartáček. Je na vás, který ze dvou typů kartáčků chcete používat. Rozhodně se ale nerozhodujte podle líbivosti nebo barvy a vždy si zkontrolujte, zda má kartáček vhodné štětiny a tvar hlavy.

Jaký typ zubního kartáčku vybrat?

Když už víte, podle jakých obecných kritérií vybírat, zbývá ještě rozhodnout, zda chcete koupit klasický kartáček nebo elektrický zubní kartáček.

Protože s klasickým kartáčkem má zkušenosti většina z vás, popíšeme hlavně elektrické kartáčky. Můžete se totiž setkat s několika typy.

Sonický zubní kartáček

Funguje na základě rychlých a jemných vibračních pohybů nahoru a dolů a je ideální pro citlivé zuby a dásně. Hlava kartáčku je podlouhlá podobně jako u klasických kartáčků. Sonický zubní kartáček neumí tak dobře odstraňovat zabarvení zubů jako jiné typy kartáčků.

Rotační zubní kartáček

Setkat se také můžete s pojmenováním oscilační zubní kartáček. Funguje tak, že jeho kulatá hlavice rotuje a v případě dražších kartáčků ještě i pulzuje. Tento typ kartáčku sice skvěle odstraňuje plak, ale k dásním je méně šetrný a nehodí se proto pro citlivější dásně.

Magnetický zubní kartáček

Funguje na základě magnetického pohonu a mikrovibrací, kdy je energie směřovaná do jednotlivých vláken kulaté hlavice. Jedná se o poměrně novou technologii a kartáček je tišší než sonický a rotační.

Funkce elektrických zubních kartáčků

U elektrických kartáčků vás mohou zajímat funkce jako je:

  • časovač,
  • čistící režimy (klasický, leštění zubů, masáž dásní),
  • senzor tlaku (upozorní vás, pokud na kartáček tlačíte příliš),
  • Bluetooth,
  • indikační vlákna (díky kterým poznáte, že je třeba hlavici už vyměnit).

Ne všechny kartáčky nabízí všechny typy funkcí.  

Elektrické kartáčky se dají dobíjet díky dobíjecím stanicím nebo vyměňovacím bateriím. Pokud máte zánětlivé dásně, konzultujte nejdřív používání elektrického zubního kartáčku se svým zubním lékařem. 

Dá se vůbec říct, zda je lepší klasický nebo elektrický zubní kartáček?
Co byste v rámci péče o zubní hygienu doporučila bez ohledu na to, jaký kartáček používáme?
“Z hlediska zubní hygieny je to spíše o návyku a zvyku. Pokud jste schopni mít pěknou hygienu s manuálním nebo elektrickým kartáčkem, je to za mě dostačující a nechávám výběr kartáčku na pacientech. Pokud máte doma elektrický kartáček, můžete si udělat malý test. Kdekoliv v drogerii nebo lékárně kupte tablety pro obarvení plaku a zkuste vyčistit jednu polovinu manuálním a druhou polovinu elektrickým kartáčkem. A sami uvidíte.

Co se za mě týče doporučení, tak určitě jednosvazkový kartáček, který se dá k očištění použít klidně bez pasty, například když sedíte u televize.”
Kateřina Jíšová, DiS.

Dentální hygienistka

Jak často měnit hlavní zubní kartáček

Zubní klasický kartáček (nebo hlavici elektrického zubního kartáčku) vyměňujte alespoň každé 3 měsíce. Hodí se ho vyměnit i dřív v případě nemoci nebo dřívějšího mechanického poškození. Čím jsou totiž vlákna ohnutější a roztřepenější, tím je čištění zubů a dásní méně kvalitní.

Klinické studie s klasickým zubním kartáčkem ukázaly, že nový kartáček odstraní až o 30 % víc plaku než kartáček starý 3 měsíce.

Starým zubním kartáčkem navíc můžete poškodit zubní sklovinu i dásně, protože opotřebovaná vlákna jsou ostřejší. V příliš starém kartáčku se také usazují bakterie, které jsou zodpovědné za vznik zubního plaku a kazů.

Po každém použití nezapomeňte kartáček pořádně opláchnout, aby v něm nezůstávaly nečistoty a nechte ho oschnout.

Tip: Přečtete si, jak rozpoznáte zánět zubu a jak na prevenci komplikovaných zubních kazů.

K hlavnímu kartáčku vždy přidejte další pomocníky

Zubní kartáček je nepostradatelný. Ale nedosáhne všude. K přístupu do mezizubních prostor a dočištění zubů a dásní vám pomohou další typy zubních kartáčků. Postupně si je představíme a vysvětlíme, proč je vhodné je používat.

Mezizubní kartáček

Mezizubní kartáček je nejlepším prostředkem pro boj s plakem v hůře dostupných mezizubních prostorech. Je běžné, že vám dentální hygienista doporučí používat několik velikostí, protože v ústech běžně máme různě velké mezery mezi zuby. Velikost mezizubních kartáčků se pohybuje mezi 0,5 až 1,1 mm (průměr kovového drátku). Každá velikost je pro jednoduchost označena jinou barvou. Dejte si ale pozor na to, že mezi jednotlivými výrobci není barevné ani číselné či písmenné značení jednotné.

Mezizubní kartáčky měňte mnohem častěji než ty klasické, ideálně po 7 až 10 dnech. Mezizubní kartáčky jsou totiž náchylné na poškození vláken a ohnutý drátek.

Zubní niť

Pokud máte mezizubní prostory příliš malé a nevejde se vám do nich ani nejmenší velikost mezizubního kartáčku, můžete vsadit na zubní niť. Pro začátečníky je ideální voskovaná zubní niť. Pokud máte v dutině ústní zubní implantáty, korunky a můstky, použijte speciální zubní niť superfloss s flaušovým vláknem a zpevněnými konci pro jednodušší manipulaci.

Jednosvazkový zubní kartáček

S tímhle kartáčkem vyčistíte díky velmi malé hlavici a hustě sdruženým štětinám hůře dostupná místa – třeba žvýkací plochy stoliček, osmičky a zadní strany zubů. Vhodný je také při parodontologických obtížích. Čistěte s ním zuby pomocí krouživých pohybů. Jednosvazkový zubní kartáček se používá bez zubní pasty, můžete ho tedy použít kdykoliv chcete. Používejte ho po vyčištění zubů základním zubním kartáčkem (klasickým nebo elektrickým). Vyměňujte ho alespoň každé 3 měsíce.

Se všemi typy kartáčků dodržujte zásady pro úspěšnou zubní hygienu

Ať už si vyberete jakýkoliv zubní kartáček, je dobré dodržovat čistění 2× denně po dobu alespoň 2 minut (čím měkčí vlákna, tím víc tuto dobu prodlužte). Klasický nebo elektrický zubní kartáček určitě kombinujte s mezizubním kartáčkem nebo nití a u hůře dostupných míst si vypomozte jednosvazkovým kartáčkem.

Pro kontrolu, zda máte ústní dutinu vyčištěnou správně, můžete použít tablety pro indikaci zubního plaku. Nezapomeňte také dodržovat pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygieny. Stačí se k nám objednat.