Jak si správně vyčistit zuby elektrickým kartáčkem: Postupy a doporučení

Žena má v ruce elektrický zubní kartáček.

Přemýšleli jste někdy, jestli si čistíte zuby správně? S elektrickým kartáčkem to může být hračka. Zapomeňte na nudné manuální čištění a objevte technologie, které vám zajistí úsměv, že by vám ho mohla závidět Pretty Woman. Připravte se na pár neotřelých tipů a triků, jak využít tyto nástroje na maximum. Umíte správně naklonit kartáček? A co senzor tlaku, víte, jak ho využít? Ponořte se do našeho článku a zjistěte, jak na správné čištění zubů elektrickým kartáčkem.

Elektrické zubní kartáčky jsou populárním nástrojem pro udržování optimální ústní hygieny. Tyto přístroje nabízejí různé výhody oproti manuálním kartáčkům, a to zejména v oblasti efektivnějšího odstranění plaku a lepší péče o dásně. Elektrické kartáčky – díky svým vibračním a rotačním pohybům – můžou odstranit až o 100 % více plaku než manuální kartáčky, což významně přispívá k prevenci zubního kazu a zánětu dásní​.

Tip: Mohl by vás zajímat náš článek 5 nejdůležitějších kritérií pro výběr kartáčku. 

Technické aspekty a výhody elektrických kartáčků

Elektrické zubní kartáčky využívají různé technologie pro maximalizaci účinnosti čištění. Například čištění zubů sonickým kartáčkem využívá vysokofrekvenční vibrace, které nejen mechanicky odstraňují plak, ale také vytvářejí dynamický čisticí účinek díky proudění tekutin, což pomáhá čistit i těžko dostupné oblasti mezi zuby​.

Další výhodou elektrických kartáčků je jejich ergonomický design, který často zahrnuje výměnné hlavice s různými funkcemi, jako jsou hlavice na citlivé zuby, bělení nebo masáž dásní​. To umožňuje přizpůsobit čištění individuálním potřebám každého uživatele.

Jednou z hlavních výhod elektrických kartáčků je jejich schopnost poskytnout konzistentní tlak a pohyb, což je obzvláště užitečné pro lidi, kteří mají tendenci vyvíjet při čištění příliš velký tlak, který může poškodit dásně a sklovinu​​. Mnohé elektrické kartáčky jsou vybavené senzory tlaku, které uživatele upozorní, pokud „příliš tlačí na pilu“.

Navíc elektrické kartáčky často obsahují časovače, které pomáhají uživatelům dodržovat doporučenou dobu čištění – tedy dvě minuty – což je často problém u manuálního čištění​​. Některé modely dokonce rozdělují tuto dobu na čtyři 30sekundové intervaly, aby zajistily, že uživatel věnuje dostatečnou pozornost všem čtyřem kvadrantům úst​​.

Jak správně používat elektrický kartáček?

Správné používání elektrického kartáčku může výrazně zlepšit péči o zuby a dásně. Jak už jsme lehce nakousli, elektrické kartáčky jsou navržené tak, aby usnadnily odstranění plaku a zlepšily celkové zdraví ústní dutiny. A my bychom vám rádi dali podrobný návod, jak správně používat elektrický zubní kartáček, včetně tipů na správné techniky čištění zubů, aby se maximalizovala jeho účinnost.

1. Příprava na čištění

Před samotným čištěním zubů elektrickým kartáčkem je důležité správně nástroj připravit:

  • Nabíjení kartáčku: Ujistěte se, že je váš kartáček plně nabitý. Většina moderních elektrických kartáčků má indikátor nabití, který vás informuje o stavu baterie. Pravidelné nabíjení kartáčku je důležité, aby byla zajištěná jeho plná funkčnost při každém použití. Obvykle to trvá několik hodin, než je baterie dostatečně silná, ale některé modely mají i rychlé nabíjení, které umožňuje použití už po pár minutách​.
  • Aplikace zubní pasty: Na kartáček naneste malé množství zubní pasty (velikosti hrášku). Můžete použít třeba fluoridovou pastu, protože fluorid pomáhá posílit zubní sklovinu a předcházet zubnímu kazu. Před nanesením pasty můžete navlhčit štětinky kartáčku, což zlepší roztírání pasty a zvýší komfort čištění​.

2. Technika čištění zubů

Použití správné metody čištění zubů elektrickým kartáčkem je klíčové pro maximální účinnost. Na co se zaměřit?

  • Umístění kartáčku: Držte kartáček pod úhlem 45 stupňů k linii dásní. Díky tomu bude čištění mezi zuby a dásněmi, kde se často hromadí plak, účinnější. Tento úhel také pomáhá v masáži dásní a zlepšuje jejich zdraví​​.
  • Čištění předních ploch zubů: Začněte s předními plochami horních zubů. Pomalu přejíždějte kartáčkem po každém zubu a věnujte mu několik sekund. Elektrické kartáčky obvykle čistí jeden zub po druhém, což zajišťuje důkladné odstranění plaku​.
  • Čištění zadních ploch zubů: Pokračujte na zadní plochy zubů. Opět věnujte několik sekund každému zubu a nezapomeňte na obtížně dostupné oblasti, jako jsou třeba stoličky. Je důležité, abyste se ujistili, že jste důkladně vyčistili i tyto oblasti, které můžou být náchylnější k hromadění plaku​.
  • Žvýkací plošky: Čistěte žvýkací plošky zubů. Přitom držte kartáček vodorovně a pohybujte jím tam a zpět. Dbejte na to, aby byly vyčištěné všechny plošky, které přicházejí do styku s jídlem​.
  • Péče o dásně: Čištění dásní je stejně důležité jako čištění zubů. Přejeďte kartáčkem podél linie dásní. Mějte na paměti, že není potřeba vyvíjet velký tlak, protože elektrický kartáček vykonává práci za vás. Tento krok je důležitý pro prevenci zánětu dásní a dalších problémů​.

3. Dokončení čištění

Po vyčištění zubů nezapomeňte na další důležité kroky:

  • Čištění jazyka a patra: Přejděte kartáčkem přes jazyk a patro směrem zepředu dozadu. Tento krok pomáhá odstranit zbytky potravin a bakterie způsobující zápach. Některé elektrické kartáčky mají speciální režim pro čištění jazyka​.
  • Vyplivnutí pasty: Až skončíte s čištěním, pastu vyplivněte, ale ústa nevyplachujte vodou. Účinné složky z pasty zůstanou na zubech déle a poskytnou tak lepší ochranu. Pokud používáte ústní vodu, použijte ji s dostatečným odstupem od čištění, aby fluorid měl čas účinkovat​.

Doporučení pro denní péči

Pro udržení optimální ústní hygieny byste měli:

  • Čistit zuby dvakrát denně: Ráno a večer. Jak jsme si uvedli v úvodu, každé čištění by mělo trvat minimálně dvě minuty. S časovačem bude pro vás tento krok hračka​.
  • Používat dentální nit: Každodenní používání dentální nitě pomáhá odstranit plak z míst, kam se kartáček nedostane. Frekvence používání záleží na vašich preferencích​.
  • Navštěvovat zubaře: Pravidelné kontroly a profesionální čištění zubů pomáhá předcházet zubním problémům a udržovat zdravý úsměv.

Můžete používat elektrický zubní kartáček, když nosíte rovnátka?

Čistění zubů se zubními rovnátky vyžaduje důkladnější techniky a nástroje. Používání elektrického zubního kartáčku při nošení fixních rovnátek je nejen možné, ale také velmi doporučované. Tyto nástroje odstraňují plak a zbytky jídla kolem rovnátek mnohem efektivněji než manuální kartáčky, což je klíčové pro udržení dobré ústní hygieny během ortodontické léčby.

Důležitý je výběr správného modelu

Pro osoby s rovnátky je důležité zvolit elektrický kartáček s měkkými, zaoblenými štětinami, které jsou jemné k dásním a zároveň účinně čistí zuby a rovnátka. Některé modely nabízejí speciální hlavice určené přímo pro ortodontickou péči – mají menší, kulatý tvar, aby lépe dosáhly kolem drátků a zámků​​. I v tomto případě je nezbytnou funkcí senzor tlaku, který upozorní na příliš silné čištění. To totiž může vést k poškození rovnátek​ a vypadnutí „zámků“, jejichž doplnění bývá mnohdy celkem drahou záležitostí.

Elektrické kartáčky, zejména ty s vysokofrekvenčními vibracemi, jsou pro osoby s rovnátky velmi vhodné, protože můžou odstranit plak i z těžko dostupných míst. Sonické čištění zubů si i tady právem najde své příznivce. Správné používání a údržba zubního kartáčku a rovnátek vám pomůže udržet zdravé zuby po celou dobu ortodontické léčby.

Elektrické kartáčky tedy nabízejí oproti manuálním kartáčkům řadu výhod, včetně lepšího odstranění plaku a snížení rizika zánětu dásní. Dodržováním správných technik čištění můžete zajistit, že váš úsměv bude zdravý a zářivý​. Zopakujme si hlavní přínosy:

  • Vyšší účinnost při odstraňování plaku.
  • Lepší dosažení obtížně přístupných míst.
  • Vestavěné časovače a senzory tlaku.
  • Další uživatelsky přívětivé funkce.
Jak často bychom měli měnit hlavici elektrického zubního kartáčku?
“ Doporučeno je každé 3 měsíce. Na některých elektrických kartáčcích začíná po dané době svítit kontrolka výměny hlavic.”
Kateřina Jíšová, DiS

Dentální hygienistka​​

Získejte úsměv jako z Holywoodu s Clinic+

Elektrické kartáčky nabízejí nespočet výhod – od účinného odstranění plaku až po snadnější čištění obtížněji dostupných míst v ústech. Ale pokud chcete dosáhnout dokonalého úsměvu, je to jen špička ledovce. Chcete se ujistit, že vaše ústní hygiena je na nejvyšší úrovni? Zeptejte se sami sebe, kdy jste naposledy navštívili zubního specialistu? Nezapomeňte, že správná péče o úsměv není jen o kartáčcích, ale i o pravidelných návštěvách odborníků.

Na naší klinice nabízíme kompletní péči od pravidelných prohlídek po specializované zákroky. Objednejte se online a získejte úsměv, který vás bude reprezentovat. Kontaktuje nás, rádi vám se vším pomůžeme.