Dentální hygiena: průvodce správnými návyky a tipy, které možná ani neznáte

Pán čistící si zuby

Co je dentální hygiena? Je to komplexní péče o zuby, dásně, mezizubní prostory a jazyk. Dentální hygiena je hlavním hrdinou v boji proti nepřátelům, jako jsou kazy, záněty a jiné potíže v ústní dutině. Proto se zaměříme na to, jak ji provádět co nejúspěšněji. Dozvíte se, jakou technikou a jak často si čistit nejen zuby a porovnáme mezi sebou různé pomůcky pro dentální hygienu. Navíc přidáme i tipy a informace, které jste možná ani nevěděli.

Proč si čistit zuby?

Díky pečlivé dentální hygieně odstraníte z ústní dutiny co nejvíc plaku. Plak je tvořený slinami, zbytky potravy, bakteriemi a jejich produkty. Kariogenní bakterie (tj. takové, které způsobují zubní kaz) jsou významným činitelem při tvorbě zubního kazu, v našich ústech totiž přeměňují cukry z potravin na organické kyseliny. Kyseliny pak demineralizují (odvápňují) sklovinu a uvolňují z ní ionty minerálů. Kvůli působení plaku je pak sklovina oslabená, což vede ke vzniku kazu.

Proč si čistit jazyk?

Každou noc tělo provádí detox organismu. Vylučuje toxiny, které ulpívají právě na jazyku a stává se z nich bílý povlak, který můžete na jazyku ráno najít. Pokud si jazyk nevyčistíte, toxiny z něj se mohou dostat zpět do těla. Jazyk se také během dne zanáší zbytky potravy.

Věděli jste, že: bakterie na jazyku tvoří 75 % našeho dechu? Pokud si jazyk pravidelně nečistíte, můžete počítat se zápachem z úst.

Porovnání hlavních pomůcek pro dentální hygienu

Na trhu najdete širokou nabídku pomůcek pro dentální hygienu, a to jak pro čištění zubů, tak pro čištění jazyka a mezizubních prostor. Pojďme si je postupně všechny představit.

Klasický kartáček vs. elektrický kartáček

  • Klasický kartáček má nižší pořizovací cenu než elektrický. Zároveň s ním ale zvládnete mnohem méně pohybů, přibližně 300 až 600 kmitů za minutu. Štětiny kartáčku by měly mít stejnou délku a být spíš měkčí.
  • Elektrický kartáček je řádově dražší než klasický kartáček, benefitem ale je, že zvládne 8 000 kmitů za minutu (a ty opravdu výkonné kartáčky až přes 43 000 kmitů za minutu). Můžete si vybrat sonický (vibrační pohyby nahoru a dolů), nebo rotační (rotující kulatá hlavice). První z nich je ideální pro citlivější zuby a dásně, druhý ne.

Věděli jste, že: kartáček je dobré měnit každé 3 měsíce? Po 3 měsících jsou už totiž většinou vlákna roztřepená, a navíc se v kartáčku usazují bakterie.

Tip: Mohl by vás zajímat náš článek 5 nejdůležitějších kritérií pro výběr kartáčku.

Mezizubní kartáček vs. zubní niť vs. floss pick

  • Mezizubní kartáček. Důležité je mít správnou velikost. Počítejte s tím, že většina lidí potřebuje víc velikostí, protože má mezizubní prostory různě velké. Správná velikost mezizubního kartáčku lehce drhne, ale rozhodně byste kartáček do prostoru neměli cpát násilím.
  • Zubní niť. Využijete ji v případě, že máte některé (nebo všechny) mezizubní prostory tak malé, že se do nich nevejde ani nejmenší velikost mezizubního kartáčku. Mezi základní typy dentálních nití patří: nevoskovaná – levná a může vydávat vrzavé zvuky; voskovaná – lépe klouže mezi zuby, ale má menší čistící efekt; s teflonovým povlakem – méně se třepí.
  • Floss pick. Je to vlastně speciální druh dentální nitě, která je napnutá na plastovém držáku (a pomůcka může připomínat tvar pily nebo praku) a opečovávat s ní mezizubní prostor je jednodušší než se zubní nití.

Věděli jste, že: čištění klasickým kartáčkem pokryje jen 70 % plochy zubu? Zbylých 30 % vyčistíte právě s pomůckami do mezizubních prostor.

Kartáček vs. škrabka

  • Kartáček. Čistit si jazyk kartáčkem se nedoporučuje. Štětiny kartáčku by totiž při přílišném tlačení mohly jazyk poranit. Jiná je situace pouze v případě, že na druhé straně kartáčku je škrabka určená pro čištění jazyka.
  • Škrabka. Nebojte, nejde o škrabku na brambory, ale o speciální škrabku na čištění jazyka, která svým tvarem minimalizuje dávivý reflex.

Tipy na další pomůcky pro dentální hygienu

Kromě výše uvedených pomůcek by se vám mohlo hodit znát ještě několik dalších.

Jednosvazkový kartáček

Je ideální pro dočišťování zubů. A protože je menší než hlavice klasického kartáčku, snáze se s ním dostanete k zadním zubům.

Pasta

Zubních past existuje nepřeberné množství: klasické, bělicí (odstraňují povrchové pigmenty a nelze je používat dlouhodobě), proti paradentóze, na citlivé a krvácející dásně, na citlivé zuby, dětské (menší obsah fluoru), přírodní atd.

Ústní voda

Pokud si zuby vyčistíte správně, ústní voda bude sloužit především k pocitu větší svěžesti. Je ale možné, že s ní také vypláchnete zbylý plak, který se mechanicky odstranit nepovedlo.

Ústní sprcha

Ústní sprcha se skvěle hodí pro dočištění mezizubních prostor. Velkou službu vám udělá, pokud ji budete používat během nošení rovnátek, nebo pokud máte můstky či implantáty. Voda se totiž dostane všude.

Tablety pro indikaci plaku

Pomohou vám určit, zda po provedení dentální hygieny v ústní dutině zůstal nějaký plak. Tabletu stačí rozkousat a vypláchnout si ústa. Barevně pak budou označená místa, kde plak stále je. Místo tablet můžete koupit také roztok.

Jakým způsobem provádět dentální hygienu?

Jak pečovat o ústní dutinu, abyste udělali pro své zdraví co nejvíc? Nestačí jen dodržet minimální čas určený pro čištění zubů. Důležitá je především správná technika. Níže vám poradíme, jak si správně čistit zuby, mezizubní prostory i jazyk.

  • Přední a zadní plochy zubů: Zuby čistěte krouživými pohyby, na kartáček nevyvíjejte přílišný tlak a hlídejte si, aby se štětiny kartáčku dostaly mezi zuby a dásně, kde se usazuje nejvíc plaku. Kartáček by měl mít vůči zubům úhel 45 stupňů.
  • Kousací plošky zubů: Tady zuby čistěte horizontálně. Nezapomeňte pořádně vyčistit zadní zuby. Ty často nebývají pořádně dočištěné, protože se sem kartáček hůře dostává.
  • Mezizubní prostory: Pokud používáte mezizubní kartáček, pomalu ho vsuňte do každého mezizubního prostoru a 1 až 2× táhněte tam a zpět. Zubní nití stíráte zbytky potraviny seshora dolů, a to několikrát, aby mezi zuby žádné nezůstaly – pamatujte, že každý mezizubní prostor obsahuje 2 zuby, a tím pádem 2 plochy, které musíte vyčistit. U floss picků postupujete stejně, čištění je ale jednoduší, protože vám k němu oproti zubní niti stačí prsty jedné ruky. Dentální sprchu stačí namířit do mezizubních prostor a spustit tenký proud vody.
  • Jazyk: Čistěte horizontálně a šetrně, aby nedošlo k poranění. Začněte u kořene jazyka (vzadu) a čistěte směrem dopředu. Většinou je proces třeba několikrát opakovat, mezi opakováním pomůcku vždy opláchněte.
  • Ústní dutina: Ústní vodou si ústa vykloktejte 1× denně po vyčištění zubů, ideálně večer, a poté už nepijte. Zároveň byste měli s vykloktáním počkat až 30 minut po vyčištění zubů (jinak bude snížená účinnost ústní vody kvůli SLS, které dodává pěnivost zubním pastám). Ústní vody mohou být přírodní nebo chemické. Mohou obsahovat například alkohol, extrakty přírodních silic nebo fluoridy.

Tip: Přečtěte si článek o tom, jak dělat dentální hygienu s fixními a sundavacími rovnátky.

Jak dlouho by měla trvat dentální hygiena?

Kolik času byste si na dentální hygienu měli každý den vyhradit? Počítejte přibližně s 5 až 6 minutami ráno i večer. Během této doby stihnete vyčistit zuby, jazyk, mezizubní prostory i celou ústní dutinu.

  • Zuby: Čistění zubů by mělo probíhat alespoň 2 minuty. Berte v potaz, že každému zubu byste se měli věnovat s minimálně 20 pohyby kartáčku.
  • Mezizubní prostory: Tady není žádný časový limit. Čištění je hotové, jakmile vyčistíte všechny mezizubní prostory. Mezizubní prostory můžete také čistit 2× denně. Pokud si budete chtít vybrat mezi ranním a večerním časem, zvolte spíše večerní.
  • Jazyk: Zde záleží na tom, jak je váš jazyk znečištěný. Čistěte ho tak dlouho, dokud na něm zůstává plak. Rozhodně ho ale nedřete.
  • Ústní dutina: Zde jde jen o pár vteřin, během kterých proplachujete ústa.

Věděli jste, že: byste měli zuby čistit až po 30 minutách od snězení jídla? Po mnoha potravinách a nápojích máte totiž v prvních 30 minutách v ústech snížené pH, a naopak zvýšenou kyselost, která oslabuje sklovinu, a ta je pak krátkodobě zranitelnější k mechanickému poškození. Proto byste si příliš brzkým čištěním zubů vlastně ubližovali.

O kterých skutečnostech souvisejících s dentální hygienou se málo ví, přestože jsou důležité?
“Jednoduše řečeno, zubní kaz nebo parodontální onemocnění je infekční (bakteriální), tudíž pokud dochází k pravidelnému odstraňování plaku, ve kterém se akumuluje spousta bakterií, jste schopni těmto onemocněním z velké části předejít.”
Kateřina Jíšová, DiS

Dentální hygienistka​​

I přes pečlivou dentální hygienu navštěvujte pravidelně specialisty

Dentální hygiena má zajistit, aby celá vaše ústní dutina byla zdravá a předešli jste kazům, zánětům a dalším nepříjemným situacím. I když se domácí dentální hygieně věnujete opravdu svědomitě a pečlivě, nezapomeňte na pravidelné návštěvy dentálního hygienisty, vhodné je to 2× za rok. Ten vám ukáže, jak si zuby správně čistit – ideální je si k němu donést všechny pomůcky, které v rámci dutiny ústní využíváte, aby vám vše předvedl rovnou s nimi. Také vám pomůže s výběrem správných velikostí mezizubních kartáčků.

Zubaře navštěvujte též ideálně 2× ročně. Pokud se u vás objeví nějaký kaz, lékař se jím díky tomu bude moci zabývat včas. Na dentální hygienu a pravidelnou i akutní prohlídku u zubního lékaře se můžete objednat k nám na Clinic+. Máme dlouholeté zkušenosti a používáme jen nejmodernější vybavení a metody léčby.