Bělení zubů

Krásný úsměv je klíčem k zdravému  sebevědomí. Naše klinika v Praze nabízí profesionální služby bělení zubů. Specialisté kliniky používají moderní techniky, které zaručují bezpečnost a účinnost postupu.

Důvody, kvůli kterým se mění barva zubů

Okamžitě by mělo být jasné, že člověk nemá od narození dokonale bílé zuby. Abychom pochopili proč – pojďme se podívat na anatomii zubu. První vrstva, kterou vidíme, je sklovina. Dentin je umístěn pod ním a jeho přirozená barva je žlutá. Odstín skloviny proto závisí na jeho průhlednosti, ale nebude čistě bílý.

Na barvu skloviny mají vliv různé faktory: dědičnost, životní styl a preference jídla. Například kuřáci mají tmavší barvu zubů než nekuřáci. Milovníci vína, kávy a silného čaje se také nemohou pochlubit bělostným úsměvem. To je způsobeno obsaženými barvivy v nápojích.

Fluorid v pitné vodě je dalším faktorem, který určuje barvu našich zubů. Pokud se zvýší jeho koncentrace, objeví se na sklovině hnědé skvrny (fluoróza).

Změny související s věkem také ovlivňují odstín zubů: postupem času se vrchní vrstva zubu smaže a žlutost dentinu se více projasňuje.

Sklovina je také ničena působením kyselin v procesu stravování. Nejrychleji to postupuje mezi milovníky sladkostí. Fanoušci Pepsi a Coca-Coly by měli vědět, že jejich oblíbené nápoje jsou ta nejlepší rozpouštědla zubní skloviny.

Jak vidíte, na barvu zubů má vliv několik faktorů. Ale to není vůbec rozsudek. Vy se však můžete stát vlastníkem  nádherného bělostného úsměvu. Naše multidisciplinární klinika v Praze 10 nabízí různé metody bělení zubů. Odborníci kliniky vám poradí a vyberou nejlepší metodu bělení.

Mýty o bělení zubů

Metoda bělení je v zubních klinikách na celém světě žádána již po mnoho let. Pro nikoho již není žádným tajemstvím, že za hodinu se můžete stát majitelem sněhobílého úsměvu. Ale dokonce ještě v současnosti je bělení zahaleno stínem mýtů a předsudků.

První mýtus: po bělení se sklovina začíná kazit

Moderní sestavy nemají negativní vliv na stav zubní skloviny. Naopak,  postup prováděný pod dohledem odborníka, může sklovinu jen posílit. Taktéž aplikace fluoridačního činidla po bělení minimalizuje citlivost.

Druhý mýtus: výsledek po proceduře nevydrží dlouho

V tomto případě ale hraje důležitou roli správná a důsledná ústní hygiena.  Rozumný přístup k péči po bělení vám umožní užívat si vynikající výsledky po dobu nejméně jednoho roku.

Mýtus třetí: je to příliš drahé

Bělení zubů stojí hodně, to je fakt. Ale důvěra ve váš úsměv mění kvalitu života k lepšímu. Zdravé bílé zuby jsou indikátorem péče o sebe. Spolu s péčí o nehty, vlasy a stylovou šatní skříní. Současně však bělení není nutné provádět každý měsíc. Pokud to porovnáme s jinými formami péče, náklady jsou plně v souladu s kvalitou a trvanlivostí výsledku.

Typy metod  bělení zubů

Mechanická metoda

Nejjednodušší metoda zesvětlení skloviny, kterou lze použít téměř pro každého. Jedná se o čištění speciálními tryskami, během nichž jsou odstraněny zubní kámen a plak.

Výhody mechanické metody:

  • nízké náklady;
  • téměř úplná absence kontraindikací;
  • prevence zubního kazu a onemocnění dásní.

Je však také třeba poznamenat, že mechanická metoda nebude mít efekt wow, ale pouze navrátí přirozenou barvu sklovině.

Fotobělení

Tato metoda umožňuje zesvětlit úsměv o 8 – 10 tónů. Na zuby se nanáší speciální gel, který obsahuje peroxid vodíku. Zubař poté aktivuje gel silným světlem. K aktivaci se používají halogenové, ultrafialové a světelné diody (LED).

Postup fotobělení trvá v průměru 15 až 30 minut.

Mezi výhody patří:

  • viditelný výsledek po prvním postupu;
  • dlouhodobý účinek (minimálně rok);
  • bezpečnostní.

Metoda má ale také své nevýhody:

  • citlivost skloviny se zvyšuje;
  • je nutné dodržovat „bílou stravu“;
  • řada kontraindikací (mnoho výplní, ortodontické ošetření, zvýšené   opotřebení skloviny).

Chemické bělení

Jedná se o poměrně jemnou metodu, pomocí které se vaše zuby mohou zesvětlit o 5 – 7 odstínů.

K bělení dochází v důsledku aktivní oxidační reakce. Nevyžaduje speciální lampy – pouze gel s bělícím prostředkem.

Metodu lze použít jak na zubní klinice, tak doma. Rozdíl je v tom, že v zubní ordinaci bude použit gel s vyšší koncentrací účinné látky. To vám umožní rychle dosáhnout požadovaného efektu, zatímco domácí bělení může trvat 1-2 měsíce.

Plusy chemického bělení:

  • ideální poprvé (dává viditelný efekt, ale šetří sklovinu);
  • dlouhotrvající účinek.

Mezi nevýhodami stojí za zmínku:

  • vysoká cena;
  • řada kontraindikací (polymerní výplně, korunky, keramické fazety).

Vnitrokanálkové  bělení (endobělení)

Metoda se používá po vyplnění kanálků, když zub ztmavne. To je případ, kdy laserové bělící a rozjasňující gely nepřinesou požadovaný efekt.

Zubní lékař vloží do dutiny zubu speciální činidlo. Pod vlivem vlhkosti se rozkládá uvolňováním aktivního kyslíku, což zub zesvětluje. Před bělením se výplňový materiál odstraní a zub se znovu obnoví.

Výhody metody:

  • funguje tam, kde jiné bělení nefunguje.

Nevýhody:

  • provádí se pouze na zubech;
  • tento typ bělení lze provést pouze jednou.

Laserové bělení

Nejmodernější a nejbezpečnější metoda, která bělí zuby v 7-12 odstínech. Výsledek může při správné ústní hygieně vydržet déle než dva roky.

K bělení dochází díky speciálnímu gelu s aktivními činidly a směrovému laserovému paprsku.

Výhody laserového bělení:

  • bezpečnost a bezbolestnost postupu;
  • rychlý a znatelný výsledek.

Nevýhody metody:

  • vysoká cena.

Kdo je kontraindikován při bělení zubů?

Bělení zubů má vynikající účinek, ale ne pro každého. Například v případě velkého počtu náhrad, korunek nebo fixovaných zubních náhrad může bělení vést k nerovnováze barev.

Procedura se neprovádí u pacientů, kteří ještě nedosáhli plnoletosti. Těhotné a kojící matky by také měly odložit postup, dokud nebude laktace dokončena.

V případě chemického, laserového a fotobělení je přímou kontraindikací postupu alergie na peroxid vodíku a další složky.

Mezi kontraindikace patří také některá onemocnění ústní dutiny a těla jako celku:

  • zvýšená citlivost zubů;
  • významné poškození skloviny;
  • jakékoli onkologické procesy;
  • kaz;
  • paradentóza;
  • pulpitida.

Je třeba poznamenat, že každý konkrétní případ vyžaduje samostatné posouzení. Proto je tak důležité přihlásit se k počáteční konzultaci s odborníkem a vypracovat akční plán, který vás dovede k dokonalému úsměvu.