Až 75 % těhotných žen trpí gingivitidou: Zjistěte, jak správně pečovat o zuby v těhotenství

Těhotná žena sedí na zubařském křesle a zubař se jí dívá do pusy.

Jak pečovat o zuby během těhotenství? Ať už vás trápí ranní nevolnost, chutě na sladké nebo krvácení dásní, těhotenství může být pro ústní dutinu skutečnou výzvou. Věděly jste, že až 75 % těhotných žen trpí zánětlivým onemocněním dásní – gingivitidou? Nebojte se, máme pro vás praktické a osvědčené tipy, jak udržet váš úsměv zdravý a zářivý po celou dobu těhotenství i po něm. Přečtěte si následující článek a zjistěte, jak snadno zvládnout zubní péči v tomto citlivém životním období.

Udržování dobré dentální hygieny během těhotenství je významné jak pro matku, tak pro vyvíjející se dítě. Hormonální změny a stravovací návyky během gravidity můžou zvyšovat riziko zubních problémů, správná dentální péče je tak ještě důležitější. Přinášíme vám komplexního průvodce, který pomůže nastávajícím maminkám správně pečovat o jejich zuby.

Důležitost dentální hygieny v těhotenství

S těhotenstvím se pojí významné hormonální změny, které můžou výrazně ovlivnit zdraví ústní dutiny. Zvýšené hladiny hormonů, jako jsou progesteron a estrogen, způsobují, že dásně jsou citlivější, náchylnější k zánětům a snadno krvácejí. Tento stav je známý jako těhotenská gingivitida, kterou trpí až 60–75 % těhotných žen. Gingivitida se projevuje otokem, zarudnutím a krvácením dásní při čištění zubů nebo používání zubní nitě​.

Pokud se gingivitida neléčí, může se rozvinout v parodontózu, což je závažnější forma onemocnění dásní. Parodontóza může vést k infekcím, které můžou negativně ovlivnit celkové zdraví matky a dítěte. Je prokázané, že parodontóza stojí za preeklampsií (závažná komplikace, při které se špatně vyvíjí placenta), předčasný porod a nízká porodní hmotnost​​. Studie naznačují, že bakterie z infikovaných dásní můžou vstoupit do krevního oběhu a ovlivnit plod​.

Tip: Přečtěte si více o tom, co je to parodontologie.

Jaké jsou běžné zubní problémy během těhotenství?

  • Gingivitida: Zvýšené hladiny hormonů způsobují, že dásně jsou více citlivé na plak a bakterie, což vede k zánětům a krvácení. Při pravidelné a důkladné dentální hygieně lze gingivitidě předcházet nebo její příznaky zmírnit​.
  • Zubní kazy: Těhotné ženy mají často změněné stravovací návyky, častější „svačinkují“ a konzumují sladké nebo kyselé potraviny. Tyto změny spolu s případným snížením frekvence čištění zubů kvůli nevolnosti často vedou ke zvýšenému riziku vzniku zubního kazu.
  • Uvolněné zuby: Zvýšené hladiny progesteronu a estrogenu můžou způsobit změkčení a oslabení vazů a kostí, které podporují zuby. Tyto hormony totiž zvyšují prokrvení a mění strukturu pojivových tkání, což může vést k pocitu uvolněných zubů. Tento stav je obvykle dočasný a zlepšuje se po porodu, ale je důležité situaci pravidelně konzultovat s dentistou, aby se předešlo vážnějším problémům​​.
  • Těhotenské nádory: Některým těhotným ženám se můžou na dásních vyvinout nezhoubné výrůstky, známé jako těhotenské nádory nebo pyogenní granulomy. Tyto nádory jsou obvykle nebolestivé, ale mohou krvácet a způsobovat nepříjemnosti při konzumaci jídla nebo mluvení. Taktéž obvykle mizí po porodu, ale v některých případech může být nutné, aby je lékař odstranil.

Tip: Pokud vás zachvátí nenadálá bolest zubu, máme pro vás tipy, jak si můžete pomoct sami a kdy případně raději navštívit lékaře.

Tipy pro udržení zdravé ústní dutiny

Udržování správné péče o zuby je důležité nejen během těhotenství, ale v průběhu celého života. Víte, že správná dentální hygiena může ovlivnit i zdraví vašeho srdce, nebo dokonce těhotenství? Níže najdete několik jednoduchých, ale účinných tipů, které vám pomůžou udržet vaši ústní dutinu v optimální kondici.

1. Čištění zubů dvakrát denně

I během těhotenství je velmi důležité čistit si zuby dvakrát denně, ideálně ráno a večer. Používat byste měli například fluoridovou zubní pastu, která pomáhá posilovat zubní sklovinu a chránit zuby před zubním kazem. Doporučuje se také měkký kartáček, protože je šetrnější k citlivým dásním, a zároveň efektivně odstraňuje plak, který může způsobit zánět dásní. Správná technika čištění zubů zahrnuje jemné krouživé pohyby, které důkladně čistí všechny plochy zubů​.

2. Každodenní používání zubní nitě / mezizubních kartáčků

Zubní nit nebo mezizubní kartáček je nezbytný pro odstranění zbytků jídla z mezizubních prostor, kam se běžný kartáček nedostane. Pravidelné používání zubní nitě snižuje riziko vzniku zubního kazu a zánětu dásní tím, že odstraňuje bakterie, které můžou způsobit zánět. Používejte nit jemně, aby nedošlo k poškození dásní.

3. Vyvážená strava

Strava bohatá na důležité živiny je pro udržení zdravých zubů a dásní klíčová. Konzumace potravin bohatých na vápník, vitamíny A, C a D pomáhá posilovat zuby a podporuje zdravý vývoj zubů u plodu. Omezte příjem sladkých a kyselých potravin, které můžou přispět k erozi skloviny a vzniku zubního kazu.

4. Hydratace

Pijte dostatečné množství vody, abyste udrželi správnou produkci slin. Sliny pomáhají neutralizovat kyseliny v ústech, odplavovat zbytky jídla a udržovat ústa čistá a zdravá. Zvláště během těhotenství, kdy je zvýšené riziko dehydratace, je důležité pít dostatek tekutin.

5. Oplachování po zvracení

Ranní nevolnost může vystavit zuby žaludečním kyselinám, což může vést k erozi zubní skloviny. Po zvracení je dobré si vypláchnout ústa čistou vodou nebo fluoridovou ústní vodou, aby se neutralizovaly kyseliny a předešlo se poškození zubů.

6. Pravidelné návštěvy zubního lékaře

Je důležité plánovat pravidelné zubní prohlídky, ideálně už od začátku těhotenství. Během těchto návštěv může zubní lékař identifikovat a léčit jakékoli existující problémy a poskytnout preventivní péči. Informujte svého zubního lékaře o svém těhotenství, aby mohl upravit ošetření a postupy dle potřeby​.

7. Vyhněte se některým ošetřením

Nepotřebné zubní zákroky, jako jsou estetické úpravy, byste měly odložit až po porodu. Nicméně běžná péče, včetně zubních výplní a extrakcí, je během těhotenství bezpečná. Zubní lékař může vždycky upravit léčbu tak, aby byla bezpečná pro vás i vaše dítě.

Jak na řešení běžných problémů a péči o zuby v těhotenství?

Pokud cítíte bolest zubů, je důležité pokračovat v jemné ústní hygieně, aby nedošlo k dalšímu podráždění. Studený obklad aplikovaný na vnější stranu tváře může pomoci zmírnit otok a bolest. Vyvarujte se užívání volně prodejných léků proti bolesti, pokud nejsou výslovně doporučené vaším lékařem, protože některé léky můžou být během těhotenství nevhodné​.

Dalším běžným problémem během těhotenství může být kvůli hormonálním změnám zánět dásní. Pro zmírnění symptomů je dobré vyplachovat ústa slanou vodou, která pomůže snížit zánět a dezinfikovat ústní dutinu. Pokračujte v jemném čištění zubů a používání zubní nitě, abyste odstranily plak a zbytky jídla, které můžou zánět zhoršovat. Pokud jsou příznaky závažné nebo přetrvávají, konzultujte to se svým zubním lékařem.

Tip: Přečtěte si náš článek Zánět zubu neboli zánět zubní dřeně: vznik, příznaky, léčba a prevence.

Příprava na poporodní zubní péči o dásně

Po porodu je důležité pokračovat v prioritizaci zdraví ústní dutiny. Hormonální změny, které ovlivňovaly váš chrup během těhotenství, můžou totiž stále přetrvávat. Po porodu se můžou objevit nové zdravotní problémy, jako je zánět dásní nebo zubní kaz způsobený zvýšeným stresem a únavou. Proto je důležité plánovat pravidelné zubní prohlídky a udržovat zdravé stravovací návyky.

Důležité: Pokud kojíte, informujte svého zubního lékaře o svém stavu, aby mohl upravit léčbu dle potřeby.

Je nezbytné pít hodně vody a zvážit doplňky vápníku pro podporu hustoty kostí. Vyhněte se sdílení nádobí s dítětem, aby nedošlo k přenosu bakterií způsobujících kazy​.

Nelekněte se suchosti v ústech

Hormonální změny po porodu můžou vést také k suchosti v ústech, která zvyšuje riziko zubního kazu. Bojujte proti tomu pitím většího množství vody, žvýkáním žvýkačky bez cukru pro stimulaci tvorby slin a používáním volně prodejných náhražek slin, pokud je to potřeba. Přetrvávající problémy konzultujte se zubařem, který může navrhnout léčbu na předpis.

Volte produkty bez alkoholu

Novopečené maminky by měly pečlivě vybírat produkty pro ústní péči. Například zubní pasty a ústní vody s obsahem fluoridu jsou prospěšné pro posílení skloviny. Určitě volte prostředky bez alkoholu a vždy kontrolujte etikety produktů – v případě nejistoty se poraďte se specialistou.

Tip: Vzdělávejte se, ale z ověřených zdrojů

Další užitečné informace a tipy najdete na specializovaných webových stránkách a blozích zaměřených na poporodní péči o zdraví ústní dutiny. V některých můžete narazit na články o tom, jak správně pečovat o zuby po porodu, jak se vypořádat s běžnými problémy, jako je suchost v ústech nebo citlivost zubů, a jak si vybrat vhodné produkty pro ústní péči​. Můžete tak získat cenné informace, praktické rady a podporu potřebnou pro zvládnutí této nové životní etapy.

Může nedostatečná ústní hygiena ovlivnit zdraví plodu? Pokud ano, jak?

„Nedostatečná hygiena dutiny ústní budoucí maminky může ovlivnit zdraví plodu. V případě nedostatečné hygieny dojde k přemnožení bakterií, které způsobují záněty v dutině ústní a krevním řečištěm se dostanou do celého těla matky, a tím pádem se dostanou i do krevního oběhu vyvíjejícího se plodu.

 

V těhotenství je čištění zubů někdy opravdu velice problematické. V případě, že zubní kartáček při čištění zubů vyvolá dávivý reflex, na přechodnou dobu udělá dobrou službu ústní sprcha. Sice plnohodnotně nenahradí kartáček, ale proudem vody dojde k vyplavení zbytků potravy i z mezizubních prostorů.

 

Naše hygienistky vám s výběrem pomůcek k provádění správné hygieny dutiny ústní rády pomůžou.“

MUDr. Oktavia Daňková

Vedoucí zubní lékařka (praktické zubní lékařství, protetická stomatologie)

Zajistěte si úsměv, který bude zářit víc než dvě čárky na těhotenském testu

A teď se dostáváme k závěru – pokud jste těhotná nebo plánujete těhotenství, pečujte o své zuby velmi důkladně. Zdraví vašich úst totiž ovlivňuje nejen vás, ale i vaše miminko. Zároveň nezapomínejte, že úsměv je jedním z nejkrásnějších doplňků, které můžete mít – a to platí dvojnásob během těhotenství, kdy ženy jen kvetou. Proto si vezměte k srdci všechny rady a tipy, které jsme vám dnes představili.

A pokud se vám zdá, že potřebujete odbornou pomoc, neváhejte nás kontaktovat a využít našich služeb. Naši zkušení specialisté vám poskytnou tu nejlepší péči nejen o vaše zuby, ale i o vaše celkové zdraví během tohoto citlivého období.