Dejte na prevenci a minimalizujte riziko vzniku zubního kazu

Zubní kaz

Zubní kaz je jako nezvaný host na večírku – nikdo ho tam nechce, a když už přijde, umí pořádně pokazit náladu. Jak tedy zabránit tomu, aby se vám v ústech usídlil tento nepříjemný vetřelec? Odpověď je jednoduchá – prevence! Pravidelná ústní hygiena, zdravá strava a návštěvy u zubaře můžou zubnímu kazu účinně předcházet. Připravili jsme pro vás praktické tipy, jak si udržet zdravý a krásný úsměv.

Jak minimalizovat riziko vzniku zubního kazu?

Zubní kaz – ať už malý, nebo velký – je běžný problém, který může vést k vážným zdravotním komplikacím. Když se zubní kaz neřeší, může způsobit bolest, infekci a v krajních případech i ztrátu zubu. Prevence je klíčová a zahrnuje několik důležitých kroků, které vám pomůžou udržet zuby zdravé.

Jak rychle postupuje zubní kaz?

Jak zubní kaz vzniká? Je to ve chvíli, kdy bakterie v ústech přeměňují cukry na kyseliny, které narušují zubní sklovinu. Tento proces, známý jako demineralizace, může postupně vést k vytvoření kazivých dutin v zubech. Naše ústa jsou plná bakterií, které tvoří lepkavou vrstvu zvanou plak. Hlavními viníky počínajícího zubního kazu jsou kariogenní bakterie, zejména Streptococcus mutans a Lactobacillus species, které se živí přítomností cukrů a fermentovatelných sacharidů ve stravě. Zubní kaz může postupovat různou rychlostí v závislosti na několika faktorech, jako je:

  • ústní hygiena,
  • strava
  • a genetická predispozice.

Obecně platí, že má tato stádia:

  • Počáteční stádium (demineralizace): Tento proces může trvat několik měsíců až několik let, v závislosti na množství cukrů a kyselin v ústech, jakož i na úrovni ústní hygieny.
  • Pokročilý kaz: Pokud není kaz zachycený a léčený v počátečním stádiu, může se šířit hlouběji do zubu, postihnout dentin, a nakonec dosáhnout zubní dřeně. Tento proces může taktéž trvat několik měsíců až několik let.
  • Akutní zubní kaz: V některých případech může kaz postupovat rychleji, zejména u lidí s vysokým příjmem cukrů a špatnou ústní hygienou. Akutní zubní kaz může způsobit vážné poškození zubu během několika týdnů až měsíců.

Tip: Přečtěte si náš článek, který se do hloubky věnuje zubním výplním.

Bakterie narušují zubní sklovinu a vedou k vážným problémům

Proces začíná tvorbou zubního plaku, který se přilne na povrch zubu. Postupem času kyseliny produkované bakteriemi v plaku erodují sklovinu, což vede k počátečnímu kazu, který – pokud není léčený – může přejít do vážnějších stadií zahrnujících dentin a dřeň zubu.

Dentin: Dentin (také nazývaný zubovina) je žlutobílá hmota, která tvoří většinu struktury zubu. Nachází se pod zubní sklovinou v korunce a pod cementem v kořeni. Dentin je složený z přibližně:

  • 70 % anorganických látek,
  • 20 % organických látek
  • a 10 % vody.

Je citlivý na teplo a chemické podněty, což je způsobené přítomností drobných kanálků nazývaných dentinové tubuly, které vedou od povrchu dentinu až k zubní dřeni. Tyto kanálky obsahují výběžky buněk zvaných odontoblasty, které jsou zodpovědné za tvorbu dentinu​.

Dřeň zubu: Zubní dřeň (také nazývaná pulpou) je měkká tkáň nacházející se uvnitř dřeňové dutiny zubu. Je tvořená řídkým vazivem, které obsahuje krevní cévy a nervová vlákna. Zubní dřeň je důležitá pro výživu zubu a přenos bolestivých podnětů. V případě poškození zubu může dřeň signalizovat bolest. Dřeň je rozdělená na:

  • korunkovou část, která se nachází v korunce zubu,
  • a kořenovou část, která se táhne kořenem zubu.

Zánět zubní dřeně, známý také jako pulpitida, může být velmi bolestivý a často vyžaduje endodontické ošetření, jako je čištění a uzavření kořenových kanálků, aby se předešlo šíření infekce.

Tip: Zkuste si nastudovat náš článek Zánětlivá onemocnění ústní dutiny a hltanu.

Proč je pulpitida bolestivá?

Dřeň obsahuje nervová vlákna, která jsou velmi citlivá na bolest. Když se dřeň zanítí, dochází k otoku a zvýšenému tlaku uvnitř zubu, což způsobuje bolest. Zánět může také vést k tomu, že zub bude citlivý na teplé a studené podněty.

Zkuste endodontické ošetření

Endodontické ošetření, běžně známé jako ošetření kořenových kanálků, je k léčbě pulpitidy a zabránění šíření infekce často nutné. Tento postup zahrnuje několik kroků:

  1. Odstranění infikované dřeně: Zubař odstraní infikovanou nebo mrtvou dřeň z dřeňové dutiny a kořenových kanálků. Tento krok je klíčový pro odstranění zdroje infekce​.
  2. Čištění a dezinfekce: Lékař vyčistí a dezinfikuje kořenové kanálky, aby se odstranily bakterie a zabránilo se dalším infekcím. K dezinfekci se často používají speciální výplachové roztoky​.
  3. Plnění kanálků: Po vyčištění a dezinfekci jsou kanálky naplněné biokompatibilním materiálem, obvykle gutaperčou. Tento materiál díky svým vlastnostem zabraňuje reinfekci a zajišťuje hermetické uzavření kanálků.
  4. Obnova zubu: Po ošetření kořenových kanálků může být zub obnovený pomocí výplně nebo korunky, aby se zajistila jeho funkčnost a estetika. Korunky pomáhají rovnoměrně rozložit žvýkací tlak a snižují riziko fraktury oslabeného zubu.
  5. Účinnost a prevence: Endodontické ošetření je efektivní způsob, jak zachránit zub, který by jinak musel být extrahovaný. Zabrání tak šíření infekce do okolních tkání a krevního oběhu, což by mohlo vést k závažnějším zdravotním komplikacím​.

Jak na účinnou prevenci vzniku zubního kazu?

Každý z nás se s ním někdy setkal nebo se setká – ať už jde o drobný kaz, který vyřeší rychlá návštěva u zubaře, nebo o závažnější problém vyžadující složitější zákrok. Prevence je proto klíčová a může nám ušetřit nejen bolest, ale i finance. Zahrnuje několik základních kroků, které vám pomůžou udržet zuby zdravé a bez kazů.

Jednou z nejdůležitějších novinek v oblasti prevence zubního kazu je vývoj vakcín proti kariogenním bakteriím, které mohou výrazně snížit riziko vzniku kazu. Výzkumy ukazují, že tyto vakcíny můžou být v blízké budoucnosti dostupné a změnit způsob, jakým přistupujeme k prevenci zubních kazů​. Tento pokrok by mohl výrazně snížit potřebu invazivních zubních zákroků a zlepšit celkové zdraví ústní dutiny.

Tip: Zjistěte více o Zánětu zubu: o jeho vzniku, příznacích, léčbě a prevenci.

Věděli jste, že podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je zubní kaz nejrozšířenějším neinfekčním onemocněním na světě? Postihuje téměř polovinu světové populace. To je více lidí, než kolik jich denně používá sociální sítě. A stejně jako si kontrolujeme své profily na sociálních sítích, měli bychom pravidelně kontrolovat své zuby a dbát o jejich zdraví​. Teď se podívejme na preventivní opatření, která nám pomůžou udržet zuby v perfektním stavu:

1. Pravidelná ústní hygiena

Asi vás nepřekvapí, že vzniku zubního kazu zabraňuje pravidelné a důkladné čištění zubů. Doporučuje se čistit zuby dvakrát denně nejlépe fluoridovou zubní pastou a používat zubní nit nebo mezizubní kartáčky k odstranění plaku a zbytků potravy z těžko dostupných míst​.

Kromě toho je vhodné používat ústní vodu s obsahem fluoridů, která pomáhá remineralizovat zubní sklovinu a chrání ji před kyselinami​.

Tip: Zjistěte více o tom, jak na účinnou ústní hygienu.

2. Strava a její vliv na zdraví zubů

Strava hraje v prevenci zubního kazu velmi významnou roli.

  • Omezení sladkostí a kyselých nápojů: Sladkosti a kyselé nápoje můžou poškodit zubní sklovinu a podporovat růst kariogenních bakterií, které způsobují zubní kaz. Cukry v potravinách jsou hlavní živinou pro bakterie, které produkují kyseliny a tím narušují sklovinu​.
  • Hydratace: Pití dostatečného množství vody pomáhá udržovat ústní dutinu čistou. Voda vyplavuje zbytky potravin a cukrů a podporuje produkci slin, které neutralizují kyseliny produkované bakteriemi v ústech.

Výběr zdravých potravin

  • Potraviny bohaté na vápník: Mléčné výrobky, jako jsou mléko, sýry a jogurty, jsou bohaté na vápník, který je nezbytný pro pevnost a zdraví zubů. Vápník pomáhá posilovat zubní sklovinu a podporuje remineralizaci​.
  • Potraviny bohaté na fosfor: Ryby, vejce a maso obsahují fosfor, který spolu s vápníkem pomáhá udržovat zuby silné a zdravé.
  • Ovoce a zelenina: Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny, jako jsou jablka, mrkev a celer, nejenže poskytuje potřebné vitamíny a minerály, ale také mechanicky čistí zuby a stimuluje produkci slin, které přirozeně chrání zuby.

Pro zajímavost si uvedeme některé důležité statistiky a fakta, která ukazují, jak zdravá strava může pomoci předcházet zubnímu kazu:

Globální výskyt zubního kazu

  • Dle výzkumů WHO je zubní kaz nejrozšířenější chorobou na světě, kterou lidé neřeší včas a postihuje přibližně 2,3 miliardy lidí s trvalými zuby a 530 milionů dětí s mléčnými zuby.
  • WHO doporučuje omezit příjem volných cukrů na méně než 10 % celkového energetického příjmu, ideálně na méně než 5 %, aby se minimalizovalo riziko vzniku zubního kazu.
  • Léčba zubního kazu je nákladná a ve vyspělých zemích může spotřebovat 5–10 % rozpočtu zdravotnictví. Prevence je mnohem účinnější.

Jak často bychom měli podstupovat preventivní prohlídky u zubaře a proč je to důležité?

„U dospělých 1–2 x ročně. Záleží na stavu chrupu, péčI o zuby a celkovém zdravotním stavu jedince – například u nemocných cukrovkou, nemocí štítné žlázy… i častěji. Jak časté jsou doporučované návštěvy u vás, vám sdělí váš zubní lékař na základě podrobného vyšetření dutiny ústní.

 

U dětí je velice důležité, aby rodiče cca v 12 měsících dítěte absolvovali první vyšetření chrupu – dutiny ústní dítěte. Nesmí se zapomenout ani na preventivní prohlídky budoucí maminky v těhotenství, kdy zubní lékař/ka podá informace o správné výživě, hygieně dutiny ústní novorozence a batolete.

 

U dětí jsou doporučované dvě kontroly chrupu ročně. Je ale období, například kdy cca v 5–6 letech dochází k výměně dětských zoubků za stálé. Může docházet k nepravidelnosti v místě prořezávajícího zoubku. Ve většině případů se situace vyřeší „sama“, ale je dobré, aby výměna zoubků probíhala za kontroly zubního lékaře. “

MUDr. Oktavia Daňková

Vedoucí zubní lékařka (praktické zubní lékařství, protetická stomatologie)

Jaké jsou další trendy a technologie v prevenci zubního kazu?

1. Optické technologie pro detekci kazu

Jednou z nejnovějších inovací v prevenci zubního kazu je využití optických technologií pro včasnou detekci kazu. Metody, jako je například infračervené záření a fluorescenční zobrazování, umožňují identifikovat kazivé léze ještě předtím, než jsou viditelné pouhým okem.

Poskytují neinvazivní a přesné výsledky, což umožňuje včasnou a efektivní intervenci. Moderní dentální kliniky je začínají integrovat do své praxe, a to přináší nové možnosti péče o pacienty​.

2. Použití stříbrného diamino fluoridu (SDF)

Stříbrný diamino fluorid (SDF) je další inovativní materiál k prevenci a léčbě zubního kazu, který získává na popularitě. SDF je účinný při zastavování a prevenci kazů, zejména u dětských pacientů.

SDF se aplikuje přímo na postižené místo, kde působí antibakteriálně a podporuje remineralizaci zubu. Výzkumy ukazují, že SDF je srovnatelný s tradičními zapečetěními a fluoridovými laky, pokud jde o účinnost a snadnost použití. Je tak ideální pro preventivní programy. Pečetění zubů a aplikace fluoridových laků nejsou náhradou za plombování zubního kazu, ale spíše preventivními opatřeními, která pomáhají předcházet jeho vzniku.

  • Tradiční zapečetění (tzv. pečetění fisur): Jedná se o proceduru, při které se na žvýkací plochy zadních zubů nanese tenká vrstva pryskyřice nebo jiného materiálu. Pomáhá chránit zuby před bakteriemi a kyselinami, které mohou způsobit kaz. Je obzvláště účinný u dětí a dospívajících, kteří mají hluboké rýhy a jamky v zadních zubech.
  • Fluoridové laky: Tyto laky obsahují vysokou koncentraci fluoridu, který se aplikuje na povrch zubů. Posilují zubní sklovinu, ta je pak odolnější vůči kyselinám a bakteriím. Pomáhají remineralizovat oblasti, kde začínají vznikat kazy.

Využití probiotik

Dalším slibným směrem v prevenci zubního kazu je použití probiotik. Probiotika mohou pomoci obnovit zdravou rovnováhu bakterií v ústech a snížit počet kariogenních bakterií. Studie naznačují, že pravidelná konzumace probiotických potravin nebo doplňků může přispět ke snížení rizika vzniku zubního kazu.

Dejte vale zubní vrtačce – váš chrup si zaslouží více

Zubní kaz je nepříjemný vetřelec, který dokáže zkazit den i úsměv. Ale proč se trápit, když je prevence tak jednoduchá? Pravidelná ústní hygiena, zdravá strava a pravidelné návštěvy u zubaře jsou klíčem k tomu, aby vaše zuby zůstaly zdravé a krásné. Do situace, kdy byste museli řešit, jak vyléčit a odstranit zubní kaz, se vůbec nemusíte dostat.

Pokud chcete mít jistotu, že pro své zuby děláte maximum, navštivte naši kliniku, kde se o vás postarají profesionálové s nejnovějšími technologiemi. Nečekejte, až se zubní kaz objeví, přijďte se poradit s odborníky. A nezapomeňte, úsměv je vaše vizitka – tak proč si ho neudržet v top stavu?