Nesnesitelná bolest zubu? 5 případů, kdy byste měli dát vale babským radám a okamžitě vyhledat lékaře

Žena, kterou bolí zub sedí na křesle u zubaře.

Co když vás přepadne bolest zubů v nejnevhodnější chvíli, třeba v noci nebo na dovolené? Máte po ruce aloe vera, hřebíček, tea tree olej nebo třeba česnek? A co když to nestačí? Možná máte oblíbené analgetikum, které vám pomáhá, ale víte, kdy je čas přestat experimentovat a navštívit zubaře? Otok, horečka nebo trvalá bolest nejsou jen malé obtíže, ale signály, že se děje něco vážného. Čtěte dál a zjistěte, proč se nevyplatí čekat a co všechno můžete udělat pro prevenci i léčbu.

Co pomáhá na bolest zubů, která může být velmi nepříjemná a omezující? Poskytneme vám přehled domácích metod, jak ulevit od bolesti zubu, a rady, kdy už je nezbytné vyhledat profesionální pomoc.

Přírodní prostředky pro úlevu od bolesti zubů

Alternativní medicína nabízí různé metody pro dočasnou úlevu od bolesti zubů. Mezi nejčastěji používané patří:

  • Aloe vera: Aloe vera je známá pro své protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Gel z aloe vera může pomoci zmírnit zánět a bolest dásní​.
  • Hřebíček na bolest zubu: Hřebíček obsahuje eugenol, který má silné anestetické a antiseptické vlastnosti. Můžete použít hřebíčkový olej na vatový tampon a přiložit jej na bolavý zub​.
  • Tea tree olej: Tento esenciální olej má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Několik kapek tea tree oleje na vatovém tamponu může poskytnout úlevu.
  • Kokosový olej: Tradiční ajurvédská metoda zvaná „oil pulling“ zahrnuje proplachování úst kokosovým olejem, což může pomoci snížit bakterie v ústech a zlepšit ústní zdraví.
  • Česnek: Česnek má silné antibakteriální vlastnosti. Rozdrcený česnek smíchaný se solí může být aplikovaný na bolavý zub k úlevě od bolesti​.

I když tyto alternativní metody mohou poskytnout dočasnou úlevu, je důležité mít na paměti, že nenahrazují odbornou lékařskou péči. Pokud bolest přetrvává nebo se zhoršuje, navštivte zubaře pro profesionální ošetření.

Volně prodejná analgetika

Použití běžně dostupných prášků na bolest zubů, jako je ibuprofen, paracetamol nebo naproxen, může pomoci zmírnit akutní bolest.

Ibuprofen a diclofenac také pomáhají snižovat zánět. Použití těchto léků na bolest zubů vám tedy sice může na chvíli ulevit, nejsou však dlouhodobým řešením a návštěvu zubaře byste i tak neměli odkládat.

Kdy navštívit zubaře?

I když domácí metody můžou někdy pomoci, je velmi důležité rozpoznat situace, kdy je nutné vyhledat odbornou asistenci. Zde jsou konkrétní případy, kdy byste měli navštívit zubaře:

1. Intenzivní a trvalá bolest

Pokud je bolest pulzující, nesnesitelná nebo přetrvává více než dva dny, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Taková bolest může naznačovat závažnější problém, jako je zánět zubního nervu nebo hluboký kaz, který vyžaduje profesionální ošetření. Pokud bolest přetrvává a nereaguje na běžně dostupné léky, je to další signál, že návštěva zubaře je nevyhnutelná​​.

2. Otok a horečka

Pokud se objeví otok tváře nebo horečka, může to být známka infekce, která vyžaduje lékařskou péči. Infekce, jako je absces zubu, může rychle eskalovat a způsobit vážné zdravotní komplikace, pokud není správně léčená. Otok a horečka jsou typické příznaky, že se tělo snaží bojovat s infekcí, a to je situace, kdy je profesionální zásah nezbytný​.

3. Bolest při kousání

Bolest při kousání může být způsobená zlomeninou zubu, hlubokým kazem nebo problémy s výplněmi. Tyto situace vyžadují profesionální ošetření, protože ignorování daných problémů může vést k dalšímu poškození zubu a zhoršení bolesti. Zlomený zub nebo narušená výplň může také způsobit, že se zub stane náchylným k infekcím​.

4. Bolest po úrazu

Po úrazu, jako je vyražení zubu nebo silný úder, je důležité zub správně uchovat a co nejdříve vyhledat zubního lékaře. Pokud je zub vyražený, vložte ho zpět do dásně nebo ho uchovejte v mléce či fyziologickém roztoku a okamžitě ho dopravte k zubaři. V těchto případech je klíčové rychlé jednání, aby se zub mohl úspěšně znovu vrátit na své místo.

5. Obtíže po extrakci zubu

Pokud bolest po extrakci zubu přetrvává déle než týden, nebo se zhoršuje, může to být příznak komplikací, jako je suché lůžko. Suché lůžko vzniká, když se po extrakci nevytvoří krevní sraženina, která normálně chrání ránu a umožňuje její hojení. Tento stav je velmi bolestivý a vyžaduje okamžitý zásah zubního lékaře, který musí ránu vyčistit a aplikovat medikamenty ke zmírnění bolesti a podpoře hojení​.

Proč je důležité pečovat o zuby?

Pro udržení zdraví zubů a prevenci bolesti je důležité dodržovat pravidelnou zubní hygienu, která zahrnuje:

  • správné čištění zubů nejméně dvakrát denně,
  • používání zubní nitě
  • a pravidelné preventivní prohlídky.

Podle výzkumu Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí téměř 3,5 miliardy lidí na světě nějakou formou onemocnění ústní dutiny, přičemž 2 miliardy z nich mají kaz na stálých zubech a 514 milionů dětí trpí kazy na mléčných zubech. Hlavními příčinami jsou:

  • nedostatečná fluoridace,
  • vysoká konzumace cukrů
  • a omezený přístup k dentální péči.

Onemocnění ústní dutiny, jako jsou kazy a periodontální onemocnění, jsou nejčastějším zdravotním problémem, který postihuje téměř polovinu světové populace​.

Zajímavost: Česká republika má systém, který zahrnuje preventivní programy pro děti a mladistvé, pravidelné kontroly a vzdělávací kampaně zaměřené na ústní hygienu. Nicméně podle odborníků stále existuje prostor pro zlepšení v oblasti financování a dostupnosti pokročilých zubních ošetření.

Bolesti zubů a jejich spojitost s celkovým zdravím

Bolesti zubů jsou nejen nepříjemné, ale také můžou signalizovat jiné zdravotní problémy. Spojení mezi stavem ústní dutiny a celkovým zdravím je stále více předmětem výzkumů. Na následujících řádcích si rozeberme různé aspekty těchto souvislostí:

Spojitost mezi bolestí zubů a jinými zdravotními problémy

  • Řezáky a ledviny

Problémy s řezáky můžou naznačovat obtíže s ledvinami (infekce nebo záněty). Tradiční čínská medicína a některé současné studie naznačují, že každý zub je energeticky propojený s určitým orgánem v těle.

  • Špičáky a žlučník

Podobně problémy se špičáky mohou souviset se žlučníkem. V tradiční čínské medicíně jsou špičáky spojené s meridiány žlučníku. Bolest nebo nepohodlí v této oblasti může naznačovat problémy jako jsou žlučníkové kameny nebo zánět žlučníku.

Psychosomatické aspekty zubní bolesti

  • Stres a emořní problémy

Stres a emoční problémy můžou výrazně ovlivňovat stav ústní dutiny a zubů. Chronický stres může vést k bruxismu, což je skřípání a zatínání zubů, často během spánku. Tento stav může způsobit:

  • značné opotřebení zubů,
  • bolesti čelistí
  • a zvýšenou citlivost zubů.

Kromě toho může stres oslabit imunitní systém, což zvyšuje riziko infekcí v ústní dutině, včetně paradentózy a zánětu dásní​.

  • Deprese a zdraví ústní dutiny

Deprese je další faktor, který může negativně ovlivnit zdraví dutiny ústní. Lidé trpící depresí často zanedbávají svou ústní hygienu, což vede k vyššímu výskytu zubního kazu a onemocnění dásní. Výzkum také ukazuje, že deprese může vést ke změnám v produkci slin, to zvyšuje riziko vzniku zubního kazu a infekcí.

Tip: Přečtěte si náš článek Zánět zubu neboli zánět zubní dřeně: vznik, příznaky, léčba a prevence.

Periodontální onemocnění a riziko srdečních chorob

Je tedy nesmírně důležité si uvědomit, že zdraví ústní dutiny úzce souvisí s celkovým zdravím. Výzkumy ukazují, že onemocnění dásní může být spojené s vážnými zdravotními problémy, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a respirační onemocnění. Bakterie z ústní dutiny mohou vstoupit do krevního oběhu a ovlivnit jiné části těla, což zvyšuje riziko systémových infekcí.

Podle studií z roku 2023 je u pacientů s periodontálním onemocněním až o 20 % vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyvinou srdeční choroby. Toto zjištění zdůrazňuje význam udržování zdravé ústní dutiny nejen pro prevenci zubních problémů, ale také pro celkové zdraví.

Co se může stát, když včas nenavštívím zubaře?

Pokud odkládáte návštěvu zubaře při bolesti zubů, může to vést k řadě závažných komplikací. Nejčastějším následkem je zhoršení stavu zubu, což může vyústit v rozsáhlé poškození, které již nelze řešit jednoduchou zubní výplní, ale bude vyžadovat složitější a dražší zákroky, jako je kořenová léčba nebo extrakce zubu.

Tip: Přečtěte si náš článek Způsoby léčení kořenových kanálků pomocí čepů.

Rizika neléčených zubních problémů: Abscesy a infekce

Neléčené zubní problémy můžou způsobit infekce, které se rozšíří z postiženého zubu na okolní tkáně, včetně kostí čelisti, což vede k abscesu. Abscesy jsou bolestivé, způsobují otok, a pokud nejsou včas ošetřené, infekce se může rozšířit do dalších částí těla. To představuje vážné zdravotní riziko​.

Chronická bolest zubů může také ovlivnit kvalitu života, a to vede k problémům s přijímáním potravy, spánkem a celkovým komfortem.

Jaké nové a pokročilé metody zubního ošetření jsou k dispozici pro léčbu chronické bolesti zubů a jaké jsou jejich výhody oproti tradičním postupům?

„Zde bude hlavně záležet na tom, jaká je příčina chronické bolesti zubů. Nejčastěji se jedná o zubní kaz – v takovém případě je třeba kaz odstranit a zhotovit výplň. Dříve hojně používaný amalgám je dnes již nahrazen estetičtějším fotokompozitem. Jeho velkou výhodou oproti amalgámu je, že má vazbu na zubní tkáně (lepí se pomocí speciálního materiálu, tzv. bondu), a lze s ním tedy velmi dobře nahradit prakticky jakoukoli chybějící část zubu, po úraze třeba i přilepit odlomený kousek zpět. Je velmi estetický, po zhotovení takové výplně prakticky nepoznáte, že se nejedná o váš zub. Nespornou výhodou je i to, že šetří zubní tkáně, nemusí se totiž odstraňovat i část zdravého dentinu, aby výplň v zubu držela. Navíc při nedodržení správného postupu zhotovení amalgámu po nějaké době hrozí odlomení části zubu, fotokompozit ho naopak zpevňuje.

 

Velmi dobře se tento materiál hodí i při řešení citlivých krčků, které jsou také velmi častou příčinou chronických obtíží. Bývají způsobeny vznikem drobných nebo větších žlábků v krčkové části zubu, (tzv. klínovitých defektů) v důsledku nevhodné techniky čištění (přílišné tlačení na kartáček s velmi tvrdými štětinami) nebo kvůli přetížení zubů. V takovém případě stačí doplnit defekt fotokompozitní výplní a je po problému.

 

Jako další je třeba zmínit situaci, kdy je chronická bolest způsobena zánětem zubního nervu (tzv. pulpitida, pokud zánět přejde do okolí kořene zubu, pak se jedná o periodontitidu). Zde je třeba odstranit infikovanou zubní dřeň (endodontické ošetření) pomocí speciálních kořenových nástrojů. Lze si je přestavit jako dlouhé pilníky stočené v celé délce do vrutu, které se při otáčení postupně zařezávají do stěn kořenového kanálku a odstraňují tak infikovanou tkáň. Takto je kanálek (resp. kanálky – u stoliček bývají 3, někdy i 5) opracován v celé délce a následně zaplněn speciální výplní, která ho utěsní a zabrání vstupu dalších bakterií. Při tomto ošetření jsou velkými pomocníky operační mikroskop nebo lupové brýle. Poskytují dostatečné zvětšení a přehled o tom, kde se jaký kanálek nachází a nestane se tak, že by došlo k opomenutí ošetření některého kanálku, což by mohlo v budoucnu vést k opětovné bolesti zubu a nutnosti ošetření podstoupit opakovaně (tzv. reendodontické ošetření) nebo nechat zub vytrhnout.“

MDDr. Anita Kroupová

Vedoucí zubní lékařka (praktické zubní lékařství, protetická stomatologie)​​

Proč je prevence levnější než léčba?

Finanční stránka je dalším důvodem, proč byste neměli návštěvu zubaře odkládat. Prevence a včasná léčba jsou mnohem levnější než řešení už pokročilejších problémů. Pravidelné preventivní prohlídky a čištění zubů (dentální hygiena) jsou často hrazené zdravotní pojišťovnou, zatímco složitější zákroky jako korunky, kořenové kanálky nebo implantáty můžou stát tisíce korun a nejsou vždy plně hrazené.

Včasná návštěva zubaře může také zabránit komplikacím spojeným se zuby moudrosti, které často způsobují bolesti a problémy s prořezáváním​. Proto je důležité nezanedbávat jakékoli příznaky zubní bolesti a pravidelně docházet na preventivní prohlídky.

„Čím víc zubů, tím víc Adidas?“ Navštivte nás dříve, než bude pozdě

Jak jsme si tedy uvedli v článku, domácí prostředky jako aloe vera nebo třeba hřebíčkový olej vám můžou poskytnout dočasnou úlevu při bolesti zubů, ale co dělat, když se situace zhoršuje? Nebo snad věříte, že je ibuprofen všespásný? Kdy je tedy čas vzít telefon a zavolat odborníka? Pokud vás trápí intenzivní a trvalá bolest, otok nebo horečka, nepodceňujte to a okamžitě vyhledejte odbornou pomoc.

V CLINIC+ se specializujeme na terapeutickou, chirurgickou a protetickou stomatologii, což zahrnuje i náročné zákroky jako implantace zubů či léčbu parodontálních onemocnění. S naší pomocí budete mít nejen zdravé zuby, ale i krásný úsměv. Nečekejte, až se bolest zhorší – objednejte se ještě dnes a svěřte své zuby do rukou odborníků.