Zubní implantáty v kostce: výhody, průběh, možné komplikace

Doktorka držící model zubů a dásně s ukázkou zubního implantátu

Ať už za chybějící zub v dutině ústní může neléčený zánět nebo třeba úraz, díky implantátu můžete mít místo původního zubu nový, jen umělý. Přečtěte si, co zubní implantáty jsou, jaké jsou jejich výhody, kolik stojí, jaké mohou nastat komplikace při jejich implantaci a jak probíhá zákrok.

Co jsou zubní implantáty?

Zubní implantát je zjednodušeně řečeno válec zašroubovaný do čelistní kosti, který je náhradou za opravdový kořen zubu. Mezi nejčastější materiál, ze kterého je zhotoven, patří titan. Delší kovová část implantátu není vidět a pomocí jejího vnitřního závitu se do ní šroubkem fixuje zubní náhrada – korunka (jeden zub) nebo můstek (více zubů).

Zavedení zubního implantátu do kosti se nazývá implantace a spadá pod chirurgickou stomatologii.

Zubní implantáty se nejvíc používají v případech, když:

  • vám chybí 1 zub nebo několik zubů,
  • potřebujete nahradit všechny zuby pomocí celkové zubní náhrady (umělé zuby zhotovené v laboratoři).

Zubní náhrady řeší protetická stomatologie, mohou být snímatelné, nebo fixní. Pokud je náhrada snímatelná, dá se na implantáty „zacvakávat“.

Existují dvě možnosti, kdy zubní implantát zavést do čelistní kosti:

  • Ihned po extrakci původního zubu (zde záleží na stavu kosti po zákroku).
  • Po zhojení extrakční rány (nejdřív za 2 až 3 měsíce).

Výhody zubních implantátů

Pojďme si probrat 2 nejdůležitější výhody zubních implantátů:

  • Pro nahrazení chybějícího zubu se nemusí poškodit okolní zuby. Nejdůležitější přínos zubního implantátu je v tom, že při jeho zavedení není potřeba zasahovat do jiných zubů. Před existencí zubních implantátů totiž bylo nutné okolní zdravé zuby brousit (takže nenávratně poškodit) a vytvořit s jejich pomocí zubní můstek, který nahrazoval původní zub. Zároveň byly tyto zuby vystavené většímu žvýkacímu tlaku, protože přebíraly i tlak, který by měl být kladený na chybějící zub.
  • Dlouhá životnost. Většina zubních implantátů nemá omezenou dobu funkčnosti. Až 95 % implantátů je v dolní čelisti ve velmi dobrém stavu i po 10 letech, to samé platí pro 85 až 90 % implantátů v horní čelisti. Implantáty jsou zhotovovány z biokompatibilního kovu, takže riziko odhojení v rámci imunitní reakce je mizivé. To znamená, že pokud je o implantát správně pečováno a je dodržována dentální hygiena, může mít téměř neomezenou životnost.

Proč implantaci zubního implantátu neoddalovat?

Pokud vám v ústní dutině chybí zub, neodkládejte řešení v podobě zubního implantátu dlouho, s procesem je potřeba začít co nejdřív. Proč?

  • Úbytek kosti patří mezi jednu z nejčastějších komplikací u implantací. V místě, kde chybí zub, postupně dochází k úbytku kosti. Kost přitom potřebujeme mít pro zákrok pevnou a stabilní. Úbytek kosti může vést k tomu, že až se rozhodnete zubní implantát řešit, bude lékař muset nejdřív provést tzv. augmentaci čelistní kosti neboli doplnění kosti (ze syntetických materiálů nebo kostní tkáně pacienta). V nejhorším případě nebude možné zákrok vůbec uskutečnit.
  • Posun a ničení okolních zubů. Pohybem a náklonem zubů do vzniklé mezery může dojít k nedostatku prostoru pro zhotovení zubní korunky. Dalším problémem vzniklým tímto posunem je odhalení zubních krčků, které nejsou uzpůsobené pro prostředí v ústní dutině – a mohou zde vzniknout zubní kazy. V nejhorším případě po ztrátě zubů může dojít až ke zhroucení skusu.

Kolik stojí zubní implantáty?

Zubní implantát je odolnější než původní zub. Zároveň díky němu není potřeba ničit okolní zdravé zuby, aby vznikl zubní můstek. Protože zubní implantát poskytuje spoustu výhod, jeho cena (včetně konzultace, vyšetření, zavedení a zhotovení korunky) se může pohybovat v rozmezí 30 000 až 50 000 Kč. Většinou je možné se u lékaře domluvit o zubních implantátech na splátky.

Jaké faktory nejvíc ovlivňují celkovou cenu zubního implantátu, pokud do ní chceme započítat všechny úkony od chybějícího zubu až po hotový nový zub?
“Mezi nejdůležitější faktor patří dostatek vlastní kosti a měkkých tkání, který určuje, zda bude potřeba zákrok doplnit o další procedury a tento nedostatek vyřešit. Dalším faktorem ovlivňujícím cenu implantátu je poloha, kdy je v rámci vyšší estetiky předních zubů laboratoří účtována větší částka. V poslední řadě to může být také značka použitého implantátu, která rozhoduje o konečné ceně.”
MDDr. Michal Zbořil

Zubní lékař
záchovná stomatologie, mikroskopická endodoncie, protetická stomatologie

Co udělat před zákrokem?

Před samotným zákrokem je potřeba absolvovat předoperační vyšetření, kde lékař zhotoví trojrozměrný rentgenový snímek, podle kterého je možné detailně analyzovat místo pro zavedení zubního implantátu. Pak se s vámi lékař domluví na časovém plánu ošetření.

Průběh implantace zubního implantátu v bodech

Zákrok pak probíhá v několika fázích. Některé z nich může lékař po úvaze pozměnit, zkrátit nebo přeskočit. Většinou jsou ale fáze následovné:

  1. Umístění implantátu do čelistní kosti. Na vsazení implantátu do kosti stačí cca 60 minut a provádí se v lokální anestezii, takže během zákroku nepocítíte bolest. Citlivost se může dostavit po zákroku, kdy odezní anestezie a může trvat přibližně 3 dny. Lékař vám předepíše léky proti bolesti. Můžete mít nateklou tvář a ztuhlé žvýkací svaly, může se dostavit drobné krvácení. Cca 14 dní je nutné jíst měkkou stravu, abyste organismu dopřáli klid na hojení a ránu nezatěžovali. Vyhýbejte se horkému jídlu i pití.
  2. Několik měsíců vhojování implantátu, většinou 2 až 6 měsíců. V tomto čase se implantát spojuje s kostí (proces osseointegrace).
  3. Vložení vhojovacího válečku. Během hojení zaroste implantát dásní. Část nové dásně je nyní potřeba odstranit a na vršek implantátu zašroubovat vhojovací váleček. Ten má za úkol formovat dáseň tak, aby v ní pak dobře seděl umělý zub. Dáseň se v okolí válečku zahojí přibližně do 14 dní.
  4. Otisk implantátu. Lékař zhotoví otisky, které odešle do laboratoře. V zubní laboratoři pak vyrobí korunku, případně můstek, na míru.
  5. Nasazení korunky/můstku na implantát.

Možné komplikace při použití zubních implantátů

Implantace zubního implantátu většinou bývá bezproblémová. Nelze však zcela vyloučit některé komplikace, například že se implantát nevhojí (bakteriální infekce). Vyšší procento pravděpodobnosti komplikací mají osoby, které:

  • jsou silní kuřáci,
  • mají parodontitidu,
  • mají diabetes, onemocnění žláz s vnitřní sekrecí, hypertenzi, poruchy srážení krve, jsou léčení ozařováním, užívali léky proti úbytku kostní hmoty atd.

O všech skutečnostech lékaře informujte a poraďte se s ním o dalším postupu.

Zubní implantáty jsou skvělým řešením náhrady zubu/ů

Zubní implantáty jsou většinou nejlepší možností, jak nahradit zub nebo zuby v ústní dutině. Jejich nevýhodou je pouze vyšší cena závislá na několika faktorech, které je důležité probrat se zubním lékařem. Se zákrokem určitě neotálejte, abyste předešli zbytečným komplikacím. V naší zubní klinice vám rádi poradíme a pomůžeme s jakýmkoliv problémem týkajícím se zubních implantátů nebo zubních náhrad. Ozvěte se nám přes kontaktní formulář.