Zánět zubu neboli zánět zubní dřeně: vznik, příznaky, léčba a prevence

Když vám někdo řekne, že má zánět zubu, znamená to ve stomatologické terminologii, že má zánět zubní dřeně (pulpitidu). Ale co si pod zánětem zubu vlastně představit a jak mu předcházet? Co očekávat, pokud zánět v zubu už máte? Jaké jsou jeho fáze a jak probíhá léčba? Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte vše potřebné. 

Co je zánět zubu? 

Zánět zubu (zánět zubní dřeně) je komplikace neléčeného zubního kazu. Kaz vzniká, pokud je sklovina napadená kyselinami a bakteriemi. Pokud je kaz v zubu dlouho, bakterie skrz zubní sklovinu postupně proniknou hlouběji pod povrch do výplně zubu – zubní dřeně (zubní pulpy). V zubní dřeni se kaz dostane až do jejího středu, kde narazí na nervová vlákna a krevní a lymfatické cévy, které mají za úkol zub vyživovat a posilovat jeho růst. V tu chvíli už mluvíme o zánětu zubní dřeně, tedy zánětu zubu.  

Jakmile se bakteriální infekce dostane až k nervům a cévám, objeví se většinou silná pulzující bolest, kterou možná nebudete umět přesně lokalizovat, ale se kterou budete urychleně hledat pomoc stomatologa. Bolest pak přichází především během noci. 

Bohužel ne všichni v takovou chvíli skutečně navštíví zubního lékaře a bolest raději tlumí léky. Jenže pokud zánět zubu není včas vyléčený, finálním stádiem takového zánětu je úhyn zubu a mohou navazovat další komplikace.  

Se zánětem zubu také souvisí další stomatologický pojem, tzv. zánět v okolí zubu, kterému lidé často říkají váček. Vzniká jako komplikace neléčeného zánětu zubní dřeně, případně ho můžou mít na svědomí i nedokonale vyčištěné kořenové kanálky zubu. 

Kam může neléčený zánět zubu vést? 

Pokud nenavštěvujete zubaře ani dentálního hygienistu pravidelně a zánět zubní dřeně se u vás neprojeví žádnými příznaky, zánět zůstane neodhalený. Infekce pak přejde do chronického zánětu zubu a může se šířit do celého těla. Zánět v těle od zubů pak může způsobovat např. kornatění cév (ateroskleróza), bolest kloubů nebo zánět kostní dřeně (osteomyelitida). 

Jaké jsou fáze zánětu zubu? 

Zánět zubu se s přibývajícím časem zhoršuje. Proto musí zubní lékař v každé fázi zánětu postupovat jiným způsobem. Jak bude specialista postupovat vám teď přiblížíme. 

  1. Raná fáze zánětu zubu 

Jak probíhá: Zubní kaz vniká do skloviny, případně až k zubovině.   

Co udělá lékař: V rané fázi ještě kaz není tak hluboko. Pokud je napadená zubovina, lékař kaz odstraní a do vzniklého prostoru aplikuje výplň. 

  1. Akutní fáze zánětu zubu (akutní pulpitida) 

Jak probíhá: Bakterie nenávratně napadají zubní dřeň a vzniká hnis. Nervy a cévy jsou poškozené. Většina lidí pociťuje silnou pulzující bolest.  

Co udělá lékař: Je potřeba udělat endodontické ošetření: odstranit infikovanou zubní dřeň, vyčistit a vydezinfikovat kořenové kanálky, dodat výplň a utěsnit. Zub zůstává na svém místě a dál plní svou funkci.  

Pokud už zub v minulosti prošel endodontickým ošetřením a je potřeba ho aktuálně udělat znovu, jde o reendodontické ošetření. 

  1. Chronická fáze zánětu zubu (chronická pulpitida) 

Jak probíhá: Fáze je většinou bez příznaků nebo jen s minimálními obtížemi. Infekce se postupně dostane až ke kořenu zubu a nastává nekróza (gangréna) zubní dřeně, tedy uhynutí zubu. Dále se zánět šíří do okolí zubu (periodontitida) a vzniká absces. Může se přidat i otok dásně, tzv. váček, ze kterého někdy vytéká hnis. 

Co udělá lékař: V této fázi je třeba zamezit dalšímu šíření infekce přes kořenové kanálky do kosti – tzn. opět vyčistit a zaplnit kořenové kanálky. Pokud je zub už výrazně poškozen a nelze ho ošetřit, je ho třeba vytrhnout. 

V jaké fázi zánětu zubu (zánětu zubní dřeně) k vám do ordinace lidé nejčastěji přichází? Zachytíte ho většinou včas, nebo naopak v pokročilém stádiu?
“Ke mně do ordinace lidé nejčastěji přicházejí s chronickým zánětem zubu, kdy se objevují pouze mírné a občasné příznaky jako citlivost na studené a teplé. V této fázi je většinou zub poškozen rozsáhlým zubním kazem, který dráždí zubní dřeň a způsobuje zánět. Zub je však stále živý a v mnoha případech lze tento zánět účinně léčit, a to nejčastěji odstraněním zubního kazu a zhotovením výplně.

V pokročilejším stadiu, kdy zub bolí i spontánně bez vnější stimulace, je pak nutné přistoupit na odstranění infikované zubní dřeně (odstranění zubního nervu) a provést endodontické ošetření.

Je velmi důležité příznaky nepřehlížet a obrátit se na zubního lékaře včas, dokud jsou příznaky minimální. Při odkládání léčby a přehlížení příznaků totiž roste nejen riziko zdravotních komplikací, ale zvyšují se i náklady na případnou léčbu.

Pokud si některý z mých pacientů zažil akutní zánět zubu a obtíže s ním spojené, je pak většinou mnohem důslednější v prevenci, aby se už nic podobného neopakovalo. Případný další problém je proto (až na výjimky) zachycen včas.”
MDDr. Anita Kroupová

Zubní lékařka
záchovná stomatologie, mikroskopická endodoncie, protetická stomatologie

Jaké jsou příznaky zánětu zubu? 

Zdaleka ne každý příznak se projeví u každého pacienta. Někteří dokonce nemají příznaky v žádné fázi zánětu zubu a zub odumře bez bolesti. Tady je seznam příznaků, které mohou zánět zubu doprovázet: 

  • silná pulzující bolest, 
  • bolest vystřelující do oka, ucha, ramene i čela, 
  • citlivost na horké a studené, citlivost na dotek, 
  • otok, případně hnisavý váček, 
  • horečka, 
  • bolest hlavy, 
  • zduřené lymfatické uzliny, 
  • zvláštní chuť v ústní dutině nebo zápach z úst, 
  • změna barvy zubu na šedou nebo hnědou (v případě odumření zubní dřeně). 

Co pomáhá na zánět zubu? 

Myslete na to, že od dlouhodobé bolesti, a především od samotného problému, vám pomůže jen odborná léčba. Zavolejte do zubní ordinace, jakmile se objeví bolest nebo budete mít podezření na kaz nebo zánět zubu. 

Kromě odstranění příčiny infekce může lékař v určité situaci, například při vážnějším zánětu zubu, doporučit antibiotika. Ty doporučí i pacientům se srdeční vadou, cukrovkou nebo třeba poruchou imunity. 

Tip: Přečtěte si o léčbě kořenových kanálků a mikroskopické endodoncii

Jak ulevit od akutní bolesti? 

Pokud budete potřebovat ulevit od akutní bolesti, využijte léků obsahujících látku ibuprofen (Ibalgin, Brufen) nebo paracetamol (např. Paralen, Panadol atd.). Bohužel se někdy může stát, že nebudou zcela účinkovat. Z bylinných pomocníků můžete vyzkoušet heřmánek, šalvěj nebo hřebíček. V každém případě se odeberte k zubnímu lékaři co nejdřív. 

Se zánětem zubu se svěřte zkušenému lékaři 

Léčbu zánětu zubu svěřte lékaři, který má prokazatelnou praxi. Se zánětem se totiž můžete setkat znovu ve formě zánětu okostice zubu, který může vzniknout po špatně provedené léčbě zánětu zubu – následkem špatného vytržení zubu nebo nedostatečným ošetřením kořenových kanálků.  

Zánět okostice zubu může vzniknout i kvůli nesouvisejícím problémům se zánětem zubu, jako je například neléčený zánět dásní nebo prořezávající se zuby moudrosti.  

Prevence je ze všeho nejdůležitější 

Extrémně důležité je dbát na to, aby se kaz nikdy nedostal tak hluboko a nevedl k zánětu zubu. Zubní dřeň se totiž umí regenerovat velmi omezeně a pokud k zánětu dojde, je nenávratně poškozená. V rámci prevence vzniku zánětu zubů je potřeba dodržet několik bodů: 

  • Pravidelně navštěvovat dentálního hygienistu. Vhodná je návštěva 2× ročně. Pravidelná údržba, jako je odstranění plaku a zubního kamene, je nejlepším pomocníkem proti vzniku zubního kazu. V ordinaci navíc získáte tipy na to, jak vylepšit péči o vaše zuby.  
  • Pravidelná návštěva zubního lékaře. Ideálně opět 2× ročně. Pokud kaz mezi návštěvami zubaře vznikne, při další prohlídce ho zubní lékař odhalí a kaz se nestihne rozšířit. 
  • Správná technika čištění zubů. Každodenní správné čištění zubů je základ. Myslete i na pečlivé čištění hůře dostupných míst v dutině ústní. 
  • Správné pomůcky pro čištění zubů. Kromě klasického kartáčku je vhodné používat mezizubní kartáčky správné velikosti a jednosvazkový kartáček. 
  • Omezená konzumace kyselého a sladkého. Také je vhodné si vyplachovat ústa po každém jídle. 
  • Omezení alkoholu, kávy a kouření. 

Zánět zubu neberte na lehkou váhu 

Po přečtení všech informací nám asi dáte za pravdu, že neléčený zánět zubu vás může pěkně potrápit – jak bolestí, tak náročností výkonu zubaře i možnými komplikacemi mimo postižené místo. Rádi vám pomůžeme nejen se zubním kazem v jakémkoliv stádiu. Používáme nejmodernější metody léčby, máme víc než 10 let zkušeností a tisíce spokojených pacientů. Objednat se můžete na jednu z našich poboček. Najdete nás v Praze, Mělníku a Horních Počaplech.