Jak na dentální hygienu s fixními i sundavacími zubními rovnátky? 

Na zuby bez jakékoliv vady má štěstí málokdo. Spousta z nás potřebovala v dětství nebo v dospělosti využít pomoci sundavacích nebo fixních rovnátek, které pomáhají narovnávat zuby. Jenže když si během jejich používání nebudeme dostatečně čistit ústní dutinu ani rovnátka, můžeme mít kromě rovnějších zubů i kazy. Přečtete si, jak se během nošení rovnátek vyvarovat vzniku kazů a dalších nepříjemností s pomocí pečlivé dentální hygieny a správných pomůcek. 

Proč je během nošení zubních rovnátek potřeba zvýšená hygiena? 

S rovnátky v ústech se nám o něco hůře provádí domácí dentální hygiena. Rovnátka se skládají z drátků, ortodontických zámečků a gumiček, a i když jsou uzpůsobená pro nasazení do úst, zubní hygiena s nimi jde obtížněji. Kvůli rovnátkům se k zubům s hygienickými pomůckami dostáváme složitěji a je tu větší šance, že některá místa zůstanou nedostatečně vyčištěná.  

Důležité je věnovat pravidelnou péči nejen zubům, ale i samotným rovnátkům – jak vyndavacím, tak fixním. 

Pokud je na zubech a na rovnátcích přítomný plak z nedostatečné hygieny, odvápňuje se sklovina a dochází k rozvoji bakterií. A od toho je to nedaleko k dalším komplikacím spojeným s nedostatečnou hygienou. Patří mezi ně: 

  • nechtěné zabarvení zubů
  • vznik zubního kamene
  • zánět dásní
  • vznik zubního kazu

Níže vám poradíme, jak udržovat rovnátka (a s nimi i ústní dutinu) v dokonalé čistotě.  

Jaké používat pomůcky pro čištění fixních rovnátek? 

Fixní rovnátka sundat nemůžeme a čistíme je společně se zuby. Pomůcek pro vhodnou dentální hygienu při nošení fixních rovnátek je spousta. Pojďme si je postupně představit: 

  • Kartáček. Vhodný zubní kartáček na rovnátka je takový, který má štětiny ve tvaru žlábku nebo do tvaru písmene V. Můžete také zvolit elektrický kartáček, který má speciální hlavici pro fixní rovnátka. Pastu můžete zvolit jakoukoliv.  
  • Jednosvazkový kartáček. Funguje jako dočišťovač kolem zámečků a drátků rovnátek, ale i zubů podél linie dásně. Používejte ho bez pasty. 
  • Vícesvazkový kartáček. Hodí se zejména k dočišťování ortodontických zámečků a kroužků.  
  • Mezizubní kartáček. Pomůže vám s čištěním okolí zámečků. Důležité je vždy používat správnou velikost – není neobvyklé mít víc velikostí mezizubních kartáčků. Jak se vaše zuby budou postupně rovnat, ke změně velikostí kartáčků bude určitě docházet. 
  • Dentální nit. Využijete ji na místech, kam se mezizubní kartáček nedostane. 
  • Ústní sprcha (irigátor). Studie ukázaly, že díky ústní sprše dochází při správném použití k odstranění až 99,9 % plaku během 3 vteřin. Využijte ji na závěr, po vyčištění dutiny ústní všemi ostatními pomůckami. Díky cílenému (a bezpečnému) tlaku vody se dostanete na jinak těžko přístupná místa. Třeba do míst, kde zámečky přiléhají k zubní sklovině, pod drátky a okolo gumiček. Ústní sprchu mohou používat i děti, které ještě nezvládají manipulovat s mezizubními kartáčky (existuje verze pro jejich menší ruce). 

Nezapomeňte, že čištění zubů s rovnátky byste měli věnovat ještě víc času než při běžné hygieně. Klidně to může být cca 15 minut. Zuby byste si při nošení fixních rovnátek měli čistit po každém jídle. Nezapomeňte si proto pomůcky nosit s sebou mimo domov. 

Tip: Znáte tablety pro detekci zubního plaku? Stačí je rozkousat v ústech a vzniklou směs s pomocí jazyka rozetřít po zubech ze všech stran. Pak přebytečnou směs vyplivněte a vypláchněte si ústa. Pokud někde na zubech uvidíte barvu, je potřeba obarvené místo ještě vyčistit – tam dentální hygiena nebyla dostatečná. 

Co lidé s fixními rovnátky nejčastěji podceňují?
Na co by si měli speciálně dávat pozor?
“Při léčbě fixními rovnátky je dle mého názoru nejčastěji podceňovaná právě orální hygiena. Bohužel nejen během terapie samotné, ale hlavně před jejím započetím. Nezřídka se totiž stává, že jsou rovnátka doporučena (a v horším případě i nasazena) pacientům s nedostatečnou hygienou. Pokud má pacient nedostatky v čištění zubů už před započetím léčby, jen těžko bude pečlivější během ní, vezmeme-li v potaz, že starat se o zuby s rovnátky vyžaduje mnohem více času a hlavně důslednosti, což ne každý zvládne nebo je ochoten akceptovat.

Zejména děti a dospívající, kteří jsou stále nejpočetnější skupinou, kterým jsou rovnátka indikována, s tímto mohou bojovat. V konečném důsledku pak sice mohou mít zuby rovné, ale kvůli trvalé přítomnosti plaku a následnému odvápnění skloviny zároveň s nevzhlednými bílými skvrnami nebo kazy. Kaz se v průběhu terapie navíc velmi obtížně opravuje.

Proto pokud chce mít někdo krásnější úsměv, měl by nejdřív řádně zapracovat na péči o chrup a až při perfektním zvládání hygieny řešit rovnátka, jinak může být nemile překvapen výsledkem.”
MDDr. Anita Kroupová

Zubní lékařka
záchovná stomatologie, mikroskopická endodoncie, protetická stomatologie

Jak čistit sundavací rovnátka 

Pokud si můžete rovnátka sundat, nejprve si vyčistěte samotné zuby a pak rovnátka. S čištěním rovnátek vám mohou pomoct: 

  • Tablety na čistění rovnátek. Jednou za čas nechte rovnátka v roztoku vykoupat přes noc. Tabletu nebo krystal hoďte do sklenice s vodou a nechte rozpustit. Do roztoku pak vložte rovnátka. 
  • Kartáček. Rovnátka je ideální vyčistit jednou denně měkkým zubním kartáčkem s jemným mýdlovým roztokem. 
  • Voda. Ve vodě rovnátka opláchněte, než si je vložíte do úst. 
  • Krabička. Ta vám sice nepomůže rovnátka vyčistit, ale uchrání je od prachu a dalších nečistot, když je zrovna nemáte nasazené. 

Máte nová rovnátka? Zajděte si na dentální hygienu 

Vhodné pomůcky jsme si představili. Jenže jak je používat? Je v pořádku, že noví uživatelé zubních rovnátek si nejsou jistí, jak přesně všechny pomůcky používat a jak důkladně si zuby a rovnátka čistit. V takovou chvíli je vhodné navštívit dentální hygienu.  

Kromě klasických úkonů během dentální hygieny, jako je odstranění plaku, zubního kamene, pigmentu atd., vám specialista ukáže, jak pomůcky pro správné čištění rovnátek i zubů používat. Zároveň vám může doporučit změnu velikostí mezizubních kartáčků.  

Chcete se objednat na dentální hygienu? Využijte náš objednávkový formulář

Péče o ústní dutinu během léčby rovnátky se vyplatí 

Péče o zuby a rovnátka je časově náročnější než běžné čištění zubů. Díky dlouhodobému pečlivému a pravidelnému čištění zubů a rovnátek ale nebudete riskovat zbytečný kaz nebo zánět. Na konci léčby na vás pak bude čekat odměna v podobě správně narovnaných zubů.