Co je dentální hygiena?

Dentální hygiena je preventivní procedura v zubní praxi. Hlavním účelem této činnosti je odstranění zubního kamene, plaku a jiných usazenin.

Zubní usazeniny mohou být příčinou vzniku zubního kazu, halitózy a zánětů ústní dutiny.

Existují dva typy usazenin:

  • měkké (zbytky jídla, plak, pelikuly);
  • tvrdé (zubní nános, supragingivální a subgingivální (naddásňový a poddásňový) zubní kámen, vytvrzená mineralizovaná zubní usazenina)

Mohou mít výraznou pigmentaci, díky které zuby ztrácejí svůj estetický vzhled.

Během profesionální hygieny se čistí od měkkého i pigmentovaného povlaku, odstraňuje se zubní kámen, také se leští výplně a povrch zubů. Profesionální hygienou se redukuje množství bakterií v ústech, což snižuje riziko vzniku paradentózy a zubního kazu.

Z těchto důvodů se dentální hygiena jeví důležitým procesem, jak pro zdraví ústní dutiny, tak i pro krásný úsměv.

Z jakého důvodu a jak často je nutné vykonat tuto proceduru

Pokud odstranění zubního plaku neproběhne včas, vytvářejí se podmínky k demineralizaci skloviny, pravidelným zánětlivým procesům v dásních a periodontálních tkáních, stejně tak nepříjemného zápachu z úst.

Mikroflóra, která žije v zubním plaku, je jednou z nejdůležitějších příčin kazu a zánětu dásní. Bakterie nejen způsobují onemocnění ústní dutiny, ale také negativně ovlivňují celkový stav organismu: činnost kardiovaskulárního systému, stav kloubů a vývoj plodu během těhotenství.

Dentální hygienu je vhodné vykonat nejméně dvakrát ročně. Přímé indikace pro profesionální hygienu jsou:

  • zahájení zubního ošetření;
  • nadcházející chirurgické zákroky v ústní dutině;
  • ortodontické ošetření;
  • patologický skus a vytěsnění zubů;
  • přítomnost ortopedických sestav;
  • přítomnost keramických náhrad.

Jak probíhá dentální hygiena?

CLINIC+ nabízí komplexní zubní vyšetření v Praze. Včetně profesionální ústní hygieny.

Tak jako u každého zubního zákroku, prvním krokem je vyšetření pacienta. Specialista na dentální hygienu posoudí stav zubů a zahájí první fázi dentální hygieny. Pomocí ultrazvukového přístroje probíhá odstranění tvrdé zubní usazeniny.

Ve druhé fázi dentální hygienistka používá přístroj Air-Flow, ke stažení měkkého plaku a odstranění pigmentace. CLINIC + používá moderní jemný leštící prášek, s mírně zásaditým účinkem. Práškové částečky nejsou ostré, tudíž nepoškrábou povrch zubů a dásní. Již po druhé fázi hygieny, získávají zuby svou přirozenou bělost.

Ve třetí fázi dentální hygienistka vyleští povrch zubů, pomocí speciálního kartáče s brusnou pastou.

V závěrečné fázi čištění se provádí fluorizace (posílení zubní skloviny fluoridovými gely a laky).

Po skončení procedury hygienistka bezpochyby poradí, jak  pečovat o zuby v domácích podmínkách. Pacient může zadávat otázky, které ho zajímají.

Díky dentální hygieně můžete navrátit nejen bělost a lesk vašemu úsměvu, ale také si osvojit základní pravidla každodenní péče o ústní dutinu.