Zánětlivá onemocnění ústní dutiny a hltanu

V ústní dutině zdravého člověka žije mnoho různých mikroorganismů: zelený streptokok, anaerobní organismy, houby rodu Candida atd. Pokud dojde ke snížení místní nebo celkové rezistence těla (cukrovka, nádory krevního systému, AIDS, Crohnova nemoc, ale také kouření ad.), mohou tyto mikroorganismy vyvolat zánětlivá a destruktivní onemocnění ústní dutiny a hltanu.

Parodontitida je hlavní příčinou zubního kazu a ztráty zubů u dospělých.

Nemoci napadající tkáně ve spoji zubu a dásně způsobují patologické procesy postihující dásně (zánět dásní), alveolární kost a další struktury obklopující kořen zubu (zejména zánět ozubice) a jsou hlavní příčinou zubního kazu a ztráty zubů u dospělých.

Nemoci napadající ozubici

Periodontální infekce mohou po extrakci zubu vést k bakteriémii a infekční endokarditidě.

Zánět dásní

Počáteční, ranou fází parodontitidy je zánět dásní, který se téměř ve všech případech vyskytuje v důsledku nedostatečné péče o ústní dutinu. Nejběžnějšími patogeny jsou anaerobní mikroorganismy (např. Prevotella intermedia). Lepkavý povlak, který je tvořen především bakteriemi, se hromadí podél okraje dásní a v oblastech, které se obtížně čistí. Po 72 hodinách je možné, že se zbývající část povlaku zhutní a vznikne zubní kámen, který nelze odstranit běžným zubním kartáčkem.

Streptokoková faryngitida a bolest v krku jsou diagnostikovány na základě kultivace hlenu z hltanu a detekce streptokokového antigenu

Zubní lékařství dnes ví, že během těhotenství, menstruace, puberty a užívání antikoncepce se zvyšuje pravděpodobnost výskytu zánětu dásní. Kromě toho se uvádí, že užívání určitých léků (například fenytoin, cyklosporin, nifedipin) je často doprovázeno projevy gingivitidy. Hyperplazie tkáně dásní způsobená těmito léky ztěžuje odstraňování plaku a podporuje vznik zánětu. V takových případech zubní lékař z kliniky Clinic+ doporučí lék přestat užívat a často musí sáhnout i k chirurgickým korekcím (odstranění hyperplastické tkáně).

Podobná situace je pozorována u idiopatické dědičné fibromatózy dásní.

Antibiotická léčba snižuje riziko revmatismu, ale neovlivňuje výskyt glomerulonefritidy

Působení těžkých kovů (bizmutu) může rovněž způsobit zánět dásní.

Mezi příznaky jednoduchého zánětu dásní patří zarudnutí a otok dásní, které snadno začnou krvácet při jídle a při čištění zubů. Bolest se obvykle nedostavuje. Dásně mohou odstávat od povrchu zubu. Tvorba gingiválních abscesů je nejtypičtější u pacientů s dekompenzovaným diabetem.

Gingivitida společně s nedostatkem vitaminu C (kurděje) je doprovázena silným krvácením. Nedostatek niacinu (onemocnění pellagra) je navíc charakterizován vysokou tendencí k rozvoji dalších infekcí ústní dutiny.

Akutní herpetická gingivitida, stomatitida se objevuje u syndromu náhlé bolesti. Charakteristická je přítomnost několika povrchových ulcerací na sliznici úst.

Gingivitida se může během těhotenství vyvíjet na pozadí změn v hormonálním profilu. Podle zkušeností ze zubního lékařství nevolnost v prvním trimestru často neumožňuje správnou péči o ústní dutinu. Pod vlivem slabých podnětů (zubní kámen nebo drsný okraj výplně) dochází v mezizubním prostoru k nádorovému růstu dásní („těhotenský nádor“), který při kontaktu snadno krvácí. Je možná tvorba pyogenních granulomů. Naši zubní lékaři v Praze tyto případy řeší odstraněním „tumoru“ a zubního kamene, instrumentálním čištěním povrchu zubu od plaku a korekcí stavu plomb.

Deskvamativní gingivitida, která se vyvíjí během menopauzy, je charakterizována nedostatečnou tvorbou buněk epitelu dásní obsahujících keratin, jejich zvýšenou zranitelností, výskytem krvácení a bolestí. Deskvamaci epitelu může předcházet tvorba vezikul. V některých případech v naší zubní ordinaci v Praze doporučujeme substituční terapii pohlavními hormony, která vede k ústupu jevů gingivitidy.

Podobné příznaky se mohou objevit u pemphigus vulgaris a pemfigoidu, v některých případech jako paraneoplastický proces. Léčba vyžaduje systémové podávání kortikosteroidních hormonů (po vyloučení rakovinného onemocnění).

Gingivitida může působit jako první projev leukémie (až 25 % případů u dětí). Vyvíjí se v důsledku infiltrace dásní nádorovými buňkami a také na pozadí stávající imunodeficience. Trombocytopenie je doprovázena silným krvácením dásní.

Při perikoronitidě je zub (obvykle prořezávající se zub moudrosti) částečně nebo úplně skrytý oteklou dásní. V dutině v dásni se hromadí tekutina, bakterie a kousky jídla. Infekce se může rozšířit do krku a tváří.

Naši zubní lékaři v Praze obecně léčí zánět dásní odstraňováním plaku a zubního kamene, apelují na udržování ústní hygieny a vyloučení dalších rizikových faktorů. V případě osob se zvýšenou predispozicí k zánětlivým periodontálním onemocněním naše zubní ordinace v Praze profylakticky čistí zuby od zubního plaku (2krát měsíčně až 2–4krát ročně) a doporučují užívání léků podporujících lokální ochranu ústní sliznice (imudon).

Akutní nekrotizující ulcerózní gingivitida (Vincentova angína) je doprovázena bolestmi v ústech, krvácením a rychle postupující ulcerací často velkých ploch sliznice. Někdy to probíhá podobně jako gangréna s poškozením jak měkkých tkání, tak kostních struktur. Emoční a fyzická únava, vyčerpání, zejména v podmínkách nedostatečné hygieny ústní dutiny a kouření člověka předurčují k rozvoji této formy zánětu dásní. Patogeneze onemocnění je spojena s agresivním vlivem anaerobních mikroorganismů (obyvatel ústní dutiny), jako je Prevotella intermedia, spirochetes. Vincentova angina pectoris je často projevem AIDS. Nástup nemoci je docela akutní. Objevují se dechové potíže, bolest v oblasti dásní, ulcerace mezizubních papil. Ovlivněný povrch je pokryt šedým nekrotickým plakem, snadno krvácí. Tyto projevy jsou doprovázeny subfebrilní horečkou.

Naši zubní lékaři v Praze v tomto případě pečlivě odstraní nekrotické tkáně a plak v lokální anestezii. Pacient potřebuje klidový režim, přiměřenou výživu a dostatečný příjem tekutin.

Antibakteriální látky a antiseptika doporučuje naše zubní ordinace v Praze používat lokálně (například mazání gelem Metrogyl Dent 2krát denně, časté oplachování 1,5% roztokem peroxidu vodíku). Během prvního dne jsou předepsána analgetika.

V závažných případech (horečka, zvětšení oblasti léze) je nutné systémové užívání antibiotik účinných proti gramnegativním anaerobům (penicilin intramuskulárně v dávce 500 mg 4krát denně, erythromycin 250 mg perorálně 4krát denně nebo intravenózně 0,5-1 g 3krát denně, perorální tetracyklin 250 mg 4krát denně, perorální klindamycin 150-450 mg 4krát denně nebo intravenózně 0,6-0,9 g 3krát denně; vysoce účinná kombinace penicilinu ve stejné dávce s metronidazol perorálně v dávce 500 mg třikrát denně nebo intravenózně 500 mg třikrát denně).

Účinná je také kombinace antibiotické terapie s imunostimulačními léky, které mají účinek v ústní dutině. Mezi tyto léky patří Imudon, což je imunostimulant bakteriálního původu. Imudon aktivuje fagocytózu a ve slinách zvyšuje obsah lysozymu známého svými antibakteriálními účinky. Imudon stimuluje imunokompetentní buňky, zvyšuje množství sekrečního IgA ve slinách a zpomaluje oxidativní metabolismus neutrofilů. Optimální dávka je 6 – 8 t. denně. Kontraindikací k použití je přecitlivělost na léčivou látku.

Parodontitida

Parodontitida je zánětlivá a destruktivní léze struktur obklopujících kořen zubu. Postupné hromadění plaku a ukládání zubního kamene v kapse dásní přispívají k jejímu prohlubování, v důsledku čehož infikovaný obsah proniká do mezery mezi stěnou kostních alveol a kořenem zubu. Tím jsou vytvořeny příznivé podmínky pro reprodukci anaerobní mikroflóry. Zubní vazy se rozpadnou a zub se uvolní a vypadne.

Mezi příznaky paradentózy patří zarudnutí, krvácení a bolestivost dásní; tvorba hlubokých gingiválních kapes. Radiografie provedená v klinice Clinic+ umožní ukázat stav kostní tkáně obklopující kořen zubu.

Lokalizovaná juvenilní periodontitida spojená s Actinobacillus actinomycetemcomitans, Capnocytophaga, Eikenella corrodens, Wolinella recta a jinými anaeroby způsobuje rychlou výraznou tvorbu gingiválních kapes a destrukci kostní tkáně. Bylo zjištěno, že na patogenezi tohoto onemocnění se podílejí dědičné vady chemotaxe neutrofilů a poškození tkání toxiny mikroorganismů (leukotoxin, kolagenáza, endotoxin). Parodontitida u dospělých je spojena s agresivními účinky Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia a dalších gramnegativních organismů na pozadí snížení místních obranných mechanismů.

Parodontitidu ošetřují naši zubní lékaři v Praze čištěním hlubokých gingiválních kapes a zastřiháváním odlupovaných dásní. V případě vzniku abscesů může být nutné použít lokální a systémová antibiotika (mazání gelem Metrogyl Denta 2krát denně, penicilin V orálně 500 mg 4krát denně, benzylpenicilin intramuskulárně v dávce 500 mg 4krát denně, erytromycin uvnitř 250 mg 4 třikrát denně, perorální tetracyklin 250 mg čtyřikrát denně, perorální klindamycin 150-450 mg čtyřikrát denně nebo intravenózně 0,6-0,9 g třikrát denně; kombinace penicilinu s metronidazolem ústy 500 mg 3 jednou denně nebo intravenózně 500 mg třikrát denně). Použití přípravku Imudon v kombinaci s antibiotiky je slibné.

Infekce parodontálních tkání může po extrakci zubu způsobit přechodnou bakteremii a komplikace (např. Bakteriální endokarditidu). V takových případech je vhodné zubní zákrok „zakrýt“ antibiotiky.

Zánětlivá onemocnění sliznice a měkkých tkání ústní dutiny

Při periodické aftózní stomatitidě na sliznici úst pravidelně (s remisí až několik let nebo s kontinuálními návraty projevů onemocnění) se objevují jednotlivé nebo skupinové bělavé bolestivé ulcerace obklopené korunou hyperemie o průměru menším než 5-10 mm. Střední část je oblast nekrotického epitelu. Ulcerace přetrvávají několik týdnů, někdy se hojí a vytvářejí jizvy. Podle toho, že se na pohyblivých oblastech ústní sliznice bez keratinu (vnitřní povrch tváří, jazyka, hltanu, měkkého patra) objeví afty, je naši zubní lékaři v Praze odliší od herpes vyrážky, která pokrývá i keratinizované oblasti (dásně, tvrdé patro).

Terapeutická opatření používaná v klinikách Clinic+ jsou symptomatická (lokální anestetika, analgetika, ochranná pasta s karboxymethylcelulózou, dusičnan stříbrný, CO2 laser, tetracyklinová suspenze). S rozšířenými lézemi a neustále se opakujícím průběhem naši zubní lékaři v Praze předepisují prednisolon v počáteční dávce 40 mg v kombinaci s imudonem.

Ludwigova angína, celulitida sublingválního nebo submandibulárního prostoru, bývá charakterizovaná svým rychlým rozšířením. Obvykle se vyskytuje jako komplikace paradentózy dolních stoliček. Objevuje se horečka a slinění. Otok sublingválního prostoru s posunem jazyka nahoru a dozadu může vést k ucpání dýchacích cest. Terapeutická chirurgická opatření jsou zaměřena na odvodnění ústní tkáně. V tomto případě vám naši zubní lékaři z kliniky Clinic+ předepíší antibiotika účinná proti streptokokům a anaerobní mikroflóře ústní dutiny: ampicilin / sulbaktam (1,5 – 3 g intravenózně nebo intramuskulárně 4krát denně) nebo vysoké dávky penicilinu intramuskulárně nebo intravenózně v kombinaci s metronidazolem (500 mg 3krát denně) den intravenózně). V kritických situacích je nutné provést tracheostomii.

Noma je bleskově rychlá gangréna tkání úst nebo obličeje, která se často vyvíjí u extrémně slabých a vyhublých pacientů nebo u dětí. Je považována za velmi těžkou formu Vincentovy anginy pectoris. Etiologickým faktorem jsou anaeroby, které žijí v ústní dutině, zejména fusospirochety (Fusobacterium nucleatum). Mezi principy léčby používané v naší zubní ordinaci v Praze patří chirurgické odstranění rány, podávání vysokých dávek penicilinu (500 mg 4krát denně intramuskulárně nebo intravenózně) v kombinaci s metronidazolem (500 mg 3krát denně intravenózně) a korekce celkového stavu pacienta.

Herpetická vyrážka (“studené” vředy, vezikuly) je lokalizována častěji na sliznici rtů, někdy na sliznici tváří a jazyka. Vyrážka přetrvává po dobu 10-14 dnů. Prognóza onemocnění je příznivá, nicméně pacient často trpí dehydratací kvůli neschopnosti přijímat dostatečné množství tekutiny způsobené velkou bolestí. Symptomatická léčba nasazovaná našimi zubními lékaři v Praze: použití lokálních anestetik – 2–20% benzokainové masti, 5% roztok lidokainu 5 minut před jídlem, analgetika (acetaminofen). V prodromálním období je vhodné předepisovat acyklovir 200 mg 5krát denně per os. Mazání vyrážky každé 2 hodiny 1% krémem obsahujícím penciklovir přispívá k rychlejšímu vymizení bolestivých projevů.

Kandidózní stomatitida způsobená houbami rodu Candida se vyvíjí hlavně ve stavu imunodeficience (na pozadí imunosupresivní léčby, infekce HIV či závažného celkového stavu) nebo jako komplikace antibiotické léčby. Na sliznici ústní dutiny se objevují skvrny mléčně bílého plaku, po odstranění je odhalena erodovaná plocha. Pacienti pociťují kovovou chuť v ústech. Kromě eliminace faktorů predisponujících k rozvoji kandidózy jsou antifungální látky předepisovány v klinice Clinic+ lokálně (suspenze nystatinu) nebo flukonazol perorálně (200 mg 1. den, poté 100 mg denně). Vzhledem k hlavní úloze saprofytické a oportunní mikroflóry v patogenezi širokého spektra zánětlivých onemocnění měkkých tkání ústní dutiny, dásní a periodontálních struktur byla pro léčbu a prevenci těchto onemocnění vyvinuta účinná kombinovaná léčivá látka, gel Metrogyl Dent. Kombinuje metronidazol (který má antiprotozoální a antibakteriální účinek proti anaerobním prvokům a anaerobním bakteriím, které způsobují zánět dásní a periodontitidu) a chlorhexidin (antiseptický baktericidní účinek proti široké škále vegetativních forem gramnegativních a grampozitivních mikroorganismů, kvasinek).

Za účasti intracelulárních transportních proteinů anaerobních mikroorganismů a prvoků dochází k biochemické redukci 5nitro skupiny metronidazolu (derivátu nitroimidazolu). V tomto případě molekula metronidazolu získává schopnost interagovat s DNA mikroorganismů a inhibovat syntézu svých nukleových kyselin, což nakonec vede k usmrcení patogenů.

Soli chlorhexidinu disociují ve fyziologickém prostředí a uvolněné kationty se vážou na negativně nabité skořápky bakterií. V nízkých koncentracích může chlorhexidin způsobit narušení osmotické rovnováhy bakteriálních buněk, ztrátu draslíku a fosforu, což slouží jako základ pro bakteriostatický účinek léčiva. Chlorhexidin zůstává aktivní, i pokud se v ošetřené oblasti vyskytuje krev a hnis.

V některých případech v naší zubní ordinaci v Praze předepisují místní aplikaci gelu (na oblast dásní 2krát denně), která zajišťuje vysokou intenzitu působení s minimálními vedlejšími účinky a také snižuje frekvenci podávání. Při lokální aplikaci je koncentrace metronidazolu v oblasti dásní významně vyšší než při systémovém podávání.

Použití přípravku Metrogyl Dent je indikováno pro akutní zánět dásní, akutní nekrotizující ulcerózní Vincentův zánět dásní, chronický zánět dásní (s edematózní, hyperplastickou, atrofickou nebo deskvamativní formou), chronickou periodontitidu, periodontální absces, opakující se aftózní stomatitidu, bolesti zubů infekčního původu. Po nanesení gelu naši zubní lékaři v Praze upozorňují, že byste si neměli vyplachovat ústa a jíst po dobu 15 minut.